ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΑΠΟ «ΡΕΥΣΤΟ» Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ

Τον κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει το σύνολο της αγοράς ενέργειας, καθώς το απολύτως αναγκαίο δάνειο των 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών προϋποθέτει νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η αφετηρία του προβλήματος βρίσκεται, ως γνωστόν, στο τεράστιο έλλειμμα, ύψους 1,2 δις. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στα ταμεία της ΔΕΗ από την αδυναμία ή απροθυμία πολλών καταναλωτών

να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τις εκλογές, προέβλεπαν την επιστροφή στη ΔΕΗ ενός σημαντικού ποσού από το «χαράτσι» που η ίδια είχε εισπράξει για λογαριασμό του κράτους. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των ελλειμμάτων.

Είχε δρομολογηθεί επίσης η παροχή ενός δανείου 350 εκατ. ευρώ προς τους ενεργειακούς φορείς από το Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο όμως για να προχωρήσει πρέπει να λάβει την έγκριση της τρόικας. Το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί πάγωσε στην πραγματικότητα κάθε διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα το μέλλον του χώρου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στις συζητήσεις που είχαν γίνει με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι τελευταίοι έθεταν ως προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου το να ληφθούν πρώτα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λυθεί το δομικό πρόβλημα που δημιουργεί ελλείμματα. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Πρώτον η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και δεύτερον η αλλαγή του μοντέλου στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών, δηλαδή η μείωση των τιμών απορρόφησης του «πράσινου» ρεύματος. Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν ωστόσο, ότι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και από το πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν θα βρεθεί εύκολα υπουργός, υπό τις συνθήκες που κατέγραψε η κάλπη, που θα δώσει πράσινο φως σε αυξήσεις τιμολογίων.

Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη της Price Waterhouse Coopers που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ, το δάνειο των 350 εκατ. ευρώ αποτελεί την απαραίτητη ένεση ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, μέχρι να ληφθούν άλλα ριζικά και πιο βαθιά μέτρα στήριξής της. Σε αντίθετη περίπτωση, θα λειτουργήσει το γνωστό ντόμινο κατάρρευσης, καθώς η ΔΕΗ δεν θα πληρώνει τους ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, εκείνοι δεν θα πληρώνουν τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα συνεχίσουν να χρωστούν στη ΔΕΠΑ, με κίνδυνο η τελευταία να μην έχει ρευστό για να εισάγει φυσικό αέριο από Ρωσία και Αλγερία.

Keywords
Τυχαία Θέματα