ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

08:35 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Ρυθμίζονται τα δάνεια των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με νομοθετική διάταξη που καταρτίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρείται η διάσωση 51 δήμων οι οποίοι λόγω, δανείων και έλλειψης χρημάτων στα ταμεία τους είναι έτοιμοι τις επόμενες ημέρες να κηρύξουν στάση πληρωμών. Η ρύθμιση δε θα περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις των δήμων που έχουν χτυπήσει κόκκινο αλλά στο σύνολο όσων έχουν λάβει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Μεταξύ άλλων στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η επιμήκυνση

του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των δήμων και η απλούστευση της  διαδικασίας ένταξης στο «πρόγραμμα επιμήκυνσης», χωρίς να δημιουργούνται προσχώματα από το  Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η  ενεργοποίηση της διάταξης θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καλύπτει το διάστημα από 1ης Σεπτεμβρίου. Με τη διάταξη αυτή υπολογίζεται  ότι θα επέλθει εξοικονόμηση τουλάχιστον 42% στα τοκοχρεολύσια των ΟΤΑ. Η παράταση αποπληρωμής θα είναι από 8 έως 10 χρόνια και θα  επιφέρει 90 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ρευστότητα  ανά έτος.

Η ρευστότητα υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο (κατά 120 εκτατ. Ευρώ) αν το επιτόκιο μειωθεί κατά 1%.

Εκτός από τη ρύθμιση των δανείων το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ.

Ήδη έχει ζητηθεί από το Γενικό Λογιστήριο να εξετάσει αιτήματα 216 φορέων (Δήμοι, Περιφέρειες, Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ) για κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων συνολικού ύψους 800.000.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα