Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ Τ.Τ. ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ… ΓΑΛΛΙΑ

08:25 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Τα επιτελεία των τριών μεγάλων τραπεζών Εθνική – Eurobank και Alpha Bank αναμένουν την απόφαση των Γάλλων για την Εμπορική προκειμένου να αποφασίσουν για το αν θα μπουν ή όχι στη μάχη της διεκδίκησης του ΤΤ.

Από τη… Γαλλία περνά η αναδιάρθρωση

του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς η απόφαση της Credit Agricole για το που θα πάει η Emporiki Bank θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επιτελεία των τριών μεγάλων τραπεζών Εθνική, Eurobank και Alpha Bank αναμένουν την απόφαση των Γάλλων προκειμένου να αποφασίσουν για το αν θα μπουν ή όχι στη μάχη της διεκδίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Το ποια θα είναι η απόφαση της Credit Agricole και κυρίως πότε θα ληφθεί είναι άγνωστο ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου. Όποια από τις τρεις μεγάλες αποκτήσει την Emporiki Bank είναι βέβαιο ότι δεν θα εμπλακεί στην διεκδίκηση του ΤΤ. Αντίθετα οι δυο άλλες αναμένεται να διεκδικήσουν δυναμικά το ΤΤ. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση του ΤΤ δεν μπορεί να προχωρήσει πριν εκταμιευτεί η μεγάλη δόση από την τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εφοδιαστεί με τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ελέγχουν σημαντικό αριθμό μετοχών του ΤΤ: η ΕΤΕ ελέγχει περίπου το 6,5% των μετοχών ενώ ανάλογο (6,5%) είναι και το ποσοστό που ελέγχει η Eurobank.

Από τους τέσσερις μεγάλους τραπεζικούς ομίλους πάντως, μέχρι τώρα, η Πειραιώς είναι αυτή που έχει πραγματοποιήσει τις πιο σημαντικές κινήσεις βάζοντας τα θεμέλια ώστε να αποτελέσει τον έναν από τους 2-3 μεγάλους τραπεζικούς πυλώνες της χώρας στο πλαίσιο του γενικότερου μετασχηματισμού του κλάδου. πριν λίγες εβδομάδες ο Όμιλος Πειραιώς απέκτησε το καλό κομμάτι της ATE Bank. Με την κίνηση ενισχύει σημαντικά τη θέση και το ειδικό του βάρος στην τραπεζική αγορά. Το σύνολο του ενεργητικού (pro-forma – Μάρτιος 2012) του νέου σχήματος ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, των καταθέσεων σε 35 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας. Σημειώνεται ότι το δίκτυο της ΑΤΕBank στην Ελλάδα αριθμεί τα 468 σημεία, ενώ της Τράπεζας Πειραιώς τα 324 σημεία. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την Societe Generale, για την απόκτηση της Geniki Bank. Με ενεργητικό 2,9 δις. ευρώ, χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) ύψους 2,4 δις. ευρώ και καταθέσεις ύψους 1,9 δις. ευρώ η Geniki Bank είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στον τραπεζικό κλάδο. Με την απόκτησή της, εφόσον οι συζητήσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία θα, η Πειραιώς θα ενισχύσει περαιτέρω το ειδικό της βάρος στον υπο διαμόρφωση νέα τραπεζικό χάρτη. Ο αριθμός καταστημάτων της Geniki Bank ξεπερνά τα 100 ενώ απασχολεί περίπου 1.600 εργαζόμενους. Αναλυτές υπογρα

Keywords
Τυχαία Θέματα