ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΗΝΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

08:35 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Αποφασισμένος να προχωρήσει με… διαδικασία κατεπείγοντος στην ψήφιση των περικοπών ύψους 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των… εσωτερικών αναζητήσεων σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να προχωρήσει στην τελική πράξη του δράματος, στην ψήφιση δηλαδή από τη Βουλή

του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων. Υπό την προϋπόθεση ότι αυτά, στο σύνολό τους, θα εγκριθούν τις προσεχείς ημέρες από την τρόικα, στόχος του Μαξίμου είναι η ψήφισή τους να γίνει σε σύντομο χρόνο και πάντως εντός του Σεπτεμβρίου, αφού η όποια καθυστέρησε δεν προσφέρει το παραμικρό στην κυβέρνηση.

Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας επιθυμούν το νέο πακέτο περικοπών να ψηφισθεί ώστε ο μεν έλληνας υπουργός να πάει με… λυμένα χέρια στο Eurogroup του Οκτωβρίου, ο δε πρωθυπουργός να κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. έχουν ως διαπραγματευτικό ατού την επίδειξη συνέπειας εκ μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

 Οι ενδοκυβερνητικές ενστάσεις και ο κίνδυνος έκρηξης

Η ομαλή προώθηση του προγραμματισμού έχει ως προϋπόθεση την εξασφάλιση της… ανοχής του νέου πακέτου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Στο Μαξίμου υπάρχει εδραία πεποίθηση ότι ουδείς εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων επιθυμεί να κλονίσει την κυβέρνηση. Ωστόσο, καταννοούν ότι ειδικά από την πλευρά του Φωτ. Κουβέλη (σ.σ. οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν βρεθεί πολλές φορές σε αντίστοιχη θέση ως πλειοψηφία) απαιτείται χρόνος προκειμένου αν όχι να εξαλειφθούν, τουλάχιστον να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.

Στο Πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν βάσιμα ότι, ακόμη κι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αυτές θα είναι μικρές σε αριθμό ενώ, σε κάθε περίπτωση, επιχειρείται να «ελεγχθεί» η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, τόσο από στελέχη της ηγετικής ομάδας όσο και δια των παρεμβάσεων του Προέδρου της Βουλής Ευαγ. Μεϊμαράκη ο πολιτικός – πλην του θεσμικού – ρόλος του οποίου αυτό το διάστημα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος.

Για την υπέρβαση του εμποδίου, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει «πάνω του» την πολιτική ευθύνη για την υιοθέτηση των μέτρων, τα οποία θα χαρακτηρίσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από το… τούνελ εντός διετίας. Παράλληλα, οι πρωτοκλασάτοι της κυβέρνηση θα κληθούν να σηκώσουν και εκείνοι το επικοινωνιακό βάρος, απέναντι στις αναμενόμενες αντιδράσεις πολλών επαγγελματικών ομάδων αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα