Προς συμφωνία «πακέτο» και στο βάθος «κούρεμα»

10:01 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, όπως μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων για την διετία 2013- 2014» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση του με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών μας.
Κορυφαίος

παράγοντας του υπουργείου, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο «ραντεβού» επισήμανε ότι «πήγαν καλά οι συναντήσεις, υπήρξε σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες».

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, στο ζήτημα του δημόσιου τομέα, ο κανόνας 1:1 θα ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις (για κάθε μια απόλυση επίορκου, ανεπαρκούς, κ.λπ., θα υπάρχει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ). Αντίθετα, για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας 1:10.

Προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει για το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ). Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές. Πάντως, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη και για το εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα
ταμεία, φαίνεται ότι υπάρχει «μεγάλη σύγκλιση» για τον αριθμό των
δόσεων και πλέον το «κενό» που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα είναι
μικρό. Η συμφωνία φαίνεται να κλείνει στις 48 δόσεις, με τη ρύθμιση να ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2013 και να ολοκληρώνεται 31 Δεκεμβρίου 2016.
Μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά επιζητεί να εκταμιευθεί πρώτα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ (που είναι «υπόλοιπο» από την δόση «μαμούθ» του περασμένου Δεκεμβρίου) και μετά η δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο, αλλά φαίνεται ότι η τρόικα εμμένει στην αρχική θέση της για «λύση πακέτο» και εκταμίευση συνολικά των 8,8 δισ. ευρώ.

Έτσι, στο άτυπο Eurogroup στις 12 Απριλίου στην Ιρλανδία, δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα, αν και, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα».
Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι η ύφεση εφέτος θα είναι
4,5% (με βάση την αρχική πρόβλεψη), καθώς οι επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο θα αντισταθμιστούν από τις καλύτερες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως «πρωταρχικό στόχο» τη δημιουργία εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «θα ζητήσουμε, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, μείωση χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα