Πως θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα

Σε αυτό κατέληξαν τρόικα και οικονομικό επιτελείο αφήνοντας όμως ανοιχτό ακόμα το θέμα υπολογισμού της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι το έτος στο οποίο πωλείται. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχει προτείνει η ελληνική πλευρά αν ένα ακίνητο το οποίο πωλείται το 2014 αγοράστηκε το 2000 με τιμή 10.000.000 δραχμές, δηλαδή 30.000 ευρώ, και ο πληθωρισμός από το 2000 έως το

2014 αυξήθηκε σωρευτικά κατά 50% , τότε ως τιμή κτήσης για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50%, δηλαδή κατά το συνολικό ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού την περίοδο 2000-2014. Ουσιαστικά δηλαδή ως τιμή κτήσης στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 45.000 ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θεωρούν ότι με το σύστημα αυτό θα αυξάνεται σημαντικά η τιμή κτήσης και θα μειώνεται αντίστοιχα το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου επιβάλλεται ο φόρος, με συνέπεια το Δημόσιο να χάνει έσοδα.

Το υπόλοιπο σχέδιο προβλέπει την απαλλαγή από το φόρο υπεραξία των ιδιοκτητών που έχουν στην κυριότητας τους το προς πώληση ακίνητο πριν από το 1994. Οπως όλα δείχνουν το 1994 θα είναι το έτος αναφοράς για την απαλλαγή από το φόρο. Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική πρόταση από αυτή που είχε υποστηρίξει αρχικώς το οικονομικό επιτελείο και προέβλεπε την απαλλαγή των ακινήτων από το φόρο υπεραξία εφόσον το ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή του πωλητή περισσότερα από 25 χρόνια. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας, δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.

Όσον αφορά στα πρόστιμα η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει:

- Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).
- Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα