Βαρύ το πρόγραμμα του Βενιζέλου

Στις εντεκάμιση το πρωί αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για τις επαφές του στο εξωτερικό, αλλά και απαντώντας σε τυχόν ερωτήσεις για την συμφωνία που κλείστηκε χθες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ενώ αμέσως μετά θα έχει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Χθες, άλλωστε, στο πλαίσιο έτερης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε όχι μόνο στη συμφωνία, αλλά και στα επόμενα βήματα. Απέφυγε πάντως να

πάρει θέση ως προς το αν θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα, παραπέμποντας στα συναρμόδια υπουργεία να τοποθετηθούν σχετικά. Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει πως δεν αποτελεί δικό του στόχο να εκβιαστεί κανείς διαδικαστικά στη Βουλή… «Εφόσον επήλθε συμφωνία σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, εκπληρώνεται η βασική προϋπόθεση που έχει ταχθεί από το eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους», είπε, σημειώνοντας ότι η επιβεβαίωση αυτή συνδέεται με τη δυνατότητα σταδιακής και προστατευμένης επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Επανέλαβε την ανάγκη να γίνει σαφές ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, κάνοντας λόγο πάντως για μία απολύτως ειδική περίπτωση. Αναφέρθηκε ακόμα στη δυνατότητα που έχει πλέον η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ευπαθείς ομάδες, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση της απόλυτης φτώχειας, κάτι στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να δείξει πιο «φιλολαϊκό» πρόσωπο στην πορεία για τις ευρωεκλογές. Ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμα στη συμφωνία που υπήρξε για το τραπεζικό σύστημα και εκείνη για το έλλειμμα και για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Έχουμε διανύσει τη συντριπτικά μεγαλύτερη απόσταση από το στόχο μας που είναι η επάνοδος στην κανονικότητα ώστε να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό κράτος ,ένα κράτος θεσμικά ισότιμο και κυρίαρχο μέσα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη», είπε, θυμίζοντας τις ταπεινώσεις που έχει υποστεί η Ελλάδα, αλλά και επισημαίνοντας ότι πλέον γυρίζει σελίδα. Δε λησμόνησε, δε, να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «πέμπτη φάλαγγα» και για δυνάμεις που στενοχωριούνται όταν η Ελλάδα πηγαίνει καλά, καθώς «οικοδόμησαν την πολιτική ύπαρξή τους και τον πολιτικό και κοινωνικό λόγο τους πάνω στην κρίση» και δεν έχουν τίποτα να πουν αν δεν υπάρχει μνημόνιο, κρίση και τρόικα.

Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλείται να κλείσει εσωκομματικά «μέτωπα». Οι εκκρεμότητες για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς» είναι πολλές και σε μεγάλο βαθμό περνούν από το χέρι του. Την όλη διαδικασία άλλωστε, σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ, χειρίζεται ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης σε συνεργασία με τον πρόεδρο, ενώ δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που καλείται να διαχειριστεί και το θέμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος στον βαθμό που θα διεκδικήσει μία θέση στην ευρωβουλή (κάτι που δεν είναι πιθανό) θα κληθεί να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα.

Η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς» πάντως, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να γίνει εντός της εβδομάδας, όπως είχε αφεθεί να εννοηθεί από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, παρά το νέο ραντεβού των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής σήμερα στα γραφεία του σχήματος, που ευρέθησαν και εδρεύουν πλέον στην οδό Λυκαβηττού. Προσώρας, προγραμματίζεται μία «εξόρμηση» στελεχών ως την Κυριακή, προκειμένου να στηθούν διάφορες «συντονιστικές επιτροπές» της «Ελιάς» σε πολλές πόλεις ανά την Επικράτεια…

Keywords
Τυχαία Θέματα