«ΠΛΑΤΗ» ΑΠΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Πολιτική κάλυψη για να περάσουν τα «γκρίζα» μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα η οριστικοποίηση των μέτρων.

Έχοντας ανοικτή τη διαπραγμάτευση με την τρόικα η οποία απορρίπτει μέτρα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και αμφισβητεί άλλα τόσα, μεταβαίνει σήμερα στη Φρανκφούρτη ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς

προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Με δεδομένη την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την πολιτική «κάλυψη» του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη προκειμένου να απεμπλακούν οι διαπραγματεύσεις και να εξασφαλισθεί η έγκαιρη καταβολή της δόσης των 31 δισεκατομμυρίων προς την ελληνική πλευρά. Άλλωστε, ο Μ. Ντράγκι εκπροσωπεί έναν από τους φορείς που συμμετέχουν στην τρόικα των δανειστών και, συνεπώς, η βούληση που μπορεί να μεταφέρει προς τους επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα μπορεί να είναι καθοριστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ανάλογα με το κλίμα που θα συναντήσει, ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να θέσει στον συνομιλητή του και το ζήτημα της παραίτησης της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα υπερκέρδη που έχουν καθώς πληρώνονται στο ακέραιο ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν υποτιμημένα σχεδόν κατά 30 – 40%, κάτι που θα οδηγούσε ντε φάκτο σε περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, όλα κατατείνουν στο συμπέρασμα πώς η τελική απόφαση για το μίγμα των μέτρων δεν θα ληφθεί αυτή την εβδομάδα, πολλώ δε μάλλον στην προγραμματισμένη για αύριο νέα σύσκεψη μεταξύ των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα