ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΑ 67, ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Στον «αέρα» είναι το μισό «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ.  Οι πιστωτές μας έχουν θέσει βέτο για τα 6 δισ. ευρώ και στο τραπέζι πέφτει και πάλι η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και ένα νέο ..ασφαλιστικό!!
Του Βαγγέλη Δουράκη

«Ψαλίδι» 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ ζητά, αύξηση των ορίων ηλικίας για την πλήρη συνταξιοδότηση παράλληλα με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων στα 6.000 από 4.500 για την χορήγηση βασική σύνταξης, εξετάζει τώρα η Κυβέρνηση ως «αντίμετρο» στις ενστάσεις

της τρόικα.

Από το σύνολο των 11,5 δισ. ευρώ, οι πιστωτές μας λένε όχι σε μέτρα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες για παρεμβάσεις ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ και εγκρίνει μέτρα ύψους 5,5 – 6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι επικεφαλής των δανειστών μας έχουν εντοπίσει τις εξής «γκρίζες ζώνες» στο βασικό σενάριο μέτρων:

1.      Η πρόβλεψη για δημοσιονομικό όφελος 167 εκατ. ευρώ μέσω εργασιακής εφεδρείας νέου τύπου στο Δημόσιο χαρακτηρίζεται «ανεπαρκώς τεκμηριωμένη». Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να γίνουν 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

2.      Ο στόχος για εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ από την κατά 25% μείωση στις ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου (λειτουργικά και καταναλωτικά έξοδα) που αντιμετωπίζεται ως υπεραισιόδοξος.

3.     Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων κατά 911 εκατ. ευρώ

4.     Η μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να περισταλούν οι αμυντικές δαπάνες, δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων όπως παρατηρούν οι δανειστές μας.

5.     Παρεμβάσεις στους ΟΤΑ, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

6.     Η εκτίμηση για έσοδα 3,8 σ από την περιστολή της φοροδιαφυγής το διάστημα 2013-2016 Η εκτίμηση για έσοδα 3,8 σ από την περιστολή της φοροδιαφυγής το διάστημα 2013-2016

Η τρόικα  βλέπει με «καλό μάτι» ακόμα και μια πιθανή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65, είτε στα 66, είτε στα 67 έτη, ανοίγοντας έτσι ξανά και το ασφαλιστικό. Στόχος να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών που θα φτάνει το 1 δισ. ευρώ στη διετία 2013 – 2014.

Το μείζον πρόβλημα είναι βεβαίως πως αν η τρόικα απορρίψει οριστικά τα μέτρα αυτά, τότε είναι άμεσος ο κίνδυνος για ακόμα σκληρότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με το όριο των κλιμακωτών περικοπών στις κύριες συντάξεις να «συμπιέζεται» πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η καχυποψία της τρόικας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την υστέρηση ύψους 2,24 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στα έσοδα το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, ανοίγουν το ενδεχόμενο πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε χθες ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων από τον υπουργό κ. Γ. Στουρνάρα, ανεξαρτήτως εάν θα έχει εγκριθεί και ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μέχρι τότε.

Την Τετάρτη, ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας λίγο πριν τη νέα σύσκεψη των

Keywords
Τυχαία Θέματα