Τι ζητά η τρόικα για να δώσει το «πράσινο φως»- «Κίτρινη» κάρτα σε 4 υπουργούς έβγαλε ο Σαμαράς

Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ. Αυτές είναι ορισμένες από τις απαιτήσεις της τρόικας από την κυβέρνηση για να επέλθει η συμφωνία.

Στη πραγματικότητα ωστόσο φαίνεται ότι οι πολίτες που θα υποστούν τα νέα σκληρά μέτρα, θα πληρώσουν τη προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν πολλά υπουργεία το σχέδιο περικοπών, αφήνοντας να βγάλει το… φίδι από τη τρύπα ο Γιάννης Στουρνάρας

και ο Γιάννης Βρούτσης, πετσοκόβοντας μισθούς, συντάξεις και επιδόματα συνολικού ύψους 6 δισ ευρώ.

Έτσι, όλο το υπόλοιπο «πακέτο» που αφορά στις περικοπές στο Δημόσιο (πλην μισθών- συντάξεων), στους ΟΤΑ, στην Υγεία, στη Παιδεία, στην Άμυνα, βρίσκεται στον «αέρα», διευκολύνοντας τους επικεφαλής της Τρόικα να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των «χειροπιαστών» μέτρων όπως οι απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αντί της «θολής» εφεδρείας και διαθεσιμοτητας, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια, ακόμα και η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ για τις οποίες είχαν να πουν ότι… αυξήθηκαν υπερβολικά τα τελευταία χρόνια!!!

Μπορεί, λοιπόν, ο Αντώνης Σάμαρας να τράβηξε το… αυτί των κ.κ. Μανιτάκη, Στυλιανίδη, Παναγιωτόπουλου, Λυκουρέτζου και να τους ζήτησε να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό τους, συγκεντρώνοντας όλα τα αναγκαία στοιχεία για να πείσουν τους επικεφαλής της Τρόικα, είναι, όμως λίαν αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να το πράξουν εντός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που υπάρχουν.

Η πρώτη κίνηση έγινε, πάντως, από το υπουργείο Υγείας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται νέα λίστα φαρμάκων, υπό τη βαριά σκιά εκτιμήσεων περί υπέρβασης του στόχου της φετινής φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, σε ειδική σύσκεψη που έγινε στο ΓΛΚ για τις αμυντικές δαπάνες, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- πολιτικό προσωπικό και βαθμοφόροι- επέμειναν στο ότι τα επίμαχα 437 εκατ. ευρώ είναι περικοπές και όχι μεταθέσεις πληρωμών.

Όσον αφορά, δε, στο μείζον θέμα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως ο στόχος της μείωσης των υπαλλήλων κατά 150.000 μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς το νέο σχέδιο διαθεσιμότητας, που υπολογίζεται ότι θα αφορά σε περίπου 35.000 υπαλλήλους, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί, πάντως, να δώσουν σκληρή μάχη με τη Τρόικα στην επικείμενη συνάντηση τους…

Πηγή: iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα