Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για την επίθεση της Βοστώνης

Ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ, εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής κρυμμένος σε μια βάρκα, στην αυλή ενός σπιτιού, στα προάστια της πόλης. Ο αδελφός του, ο 26χρονος Ταμερλάν, σκοτώθηκε την Πέμπτη σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, μετά από καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός φρουρός του πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Τα δύο αδέλφια, που είναι τσετσενικής καταγωγής, φέρονται να πυροδότησαν τις δύο βόμβες που σκότωσαν τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 170 την περασμένη Δευτέρα στον Μαραθώνιο

της Βοστώνης. Όπως δήλωσε απόψε ο αστυνομικός διευθυντής του Γουότερταουν της Μασαχουσέτης, οι πρώτες ενδείξεις από τις έρευνες δείχνουν ότι οι δύο ύποπτοι έδρασαν μόνοι τους.

Σύμφωνα με τις αρχές ο Τζοχάρ νοσηλεύεται, φρουρούμενος, σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Μπεθ Ίσραελ, στο ίδιο όπου είχαν μεταφερθεί και τα θύματα από τις εκρήξεις της περασμένης Δευτέρας.

Όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έφτασαν το πρωί στο νοσοκομείο. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν στον Τζοχάρ. Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Μασαχουσέτης Κάρμεν Ορτίζ, ο νεαρός μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, εάν το αποφασίσει ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, οι πράκτορες του FBI, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον 19χρονο ενδέχεται να ζητήσουν «εξαίρεση για λόγους δημόσιας ασφάλειας». Αυτό σημαίνει ότι ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ δεν θα μπορεί επικαλεστεί τα λεγόμενα «δικαιώματα Μιράντα», δηλαδή να αρνηθεί να μιλήσει στους αστυνομικούς και να γίνει η ανάκριση παρουσία του συνηγόρου του.

Τί λένε οι οικείοι των φερόμενων ως δραστών

Οι αδελφοί Τσαρνάεφ μετανάστευσαν το 2003 στις ΗΠΑ και ζούσαν για πολλά χρόνια στο Κέμπριτζ, στα προάστια της Βοστόνης. Ο Ταμερλάν δήλωνε ότι δεν είχε «κανέναν Αμερικανό φίλο» όμως ο Τζοχάρ, που ήταν μόλις 10 ετών όταν έφτασε στις ΗΠΑ, φαινόταν να έχει προσαρμοστεί πλήρως στο νέο τρόπο ζωής. Ο πατέρας τους, Ανζόρ Τσαρνάεφ, τους χαρακτήρισε «ένθερμους μουσουλμάνους» και υποστήριξε ότι «τους παγίδευσαν» οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Ο Ταμερλάν, πρώην φοιτητής που στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πυγμαχία, είχε δημιουργήσει στο YouTube μια σελίδα και είχε χαρακτηρίσει ως «αγαπημένα» του πολλά βίντεο στις κατηγορίες “Ισλάμ” και “Τρομοκρατία”.

Ο πατέρας του, μιλώντας στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, είπε ότι ο Ταμερλάν τον επισκέφθηκε στο Νταγκεστάν μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012. «Απλώς επισκεπτόταν την οικογένειά του», είπε χαρακτηριστικά. Πατέρας και γιος ταξίδεψαν μαζί στην Τσετσενία για να δουν και άλλους συγγενείς τους.

Οπως δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι NBC News ο θείος των δύο αδελφών, Ρουσλάν Τσάρνι, αισθάνεται ανακουφισμένος που ο ανιψιός του πιάστηκε ζωντανός. «Τουλάχιστον θα έχει την ευκαιρία να ζητήσει να τον συγχωρέσουν», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο μικρότερος από τα δύο αδέλφια είχε επηρεαστεί από τον μεγαλύτερο.

Η αντίδραση των οικογενειών των θυμάτων

Η οικογένεια του 8χρονου Μάρτιν Ρίτσαρντ που σκοτώθηκε την Δευτέρα ενώ περίμενε τον πατέρα του να τερματίσει τον Μαραθώνιο επαίνεσε το έργο των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης, σημείωσε όμως ότι «τίποτα δεν θα φέρει πίσω τον πολυαγαπημένο μας Μάρτιν, ούτε θα γιατρέψει τις πληγές που άνοιξαν αυτοί οι άνθρωποι στην οικογένειά μας και σε σχεδόν άλλες 200 οικογένειες».

Τα δύο άλλα θύματα της επίθεσης ήταν η Κριστλ Κάμπελ, 29 ετών και η Κινέζα φοιτήτρια Λου Λινγκζί, 23 ετών.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν ακόμη τα κίνητρα των δύο δραστών. «Προφανώς, απόψε υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη σύλληψη του Τζοχάρ. «Γιατί νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν και σπούδασαν εδώ, ως μέλη των κοινοτήτων και της χώρας μας, καταφεύγουν σε τέτοια βία; Πώς σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις; Είχαν κάποια βοήθεια;» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο ένας από τους υπόπτους είχε απασχολήσει το FBI στο παρελθόν

Οι αδελφοί Τσαρνάεφ πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν δυο συνηθισμένοι νέοι και η ζωή τους επικεντρωνόταν στις σπουδές τους και στον αθλητισμό.

Ωστόσο το FBI ανέφερε ότι το 2011 είχε ερευνήσει στον Ταμερλάν Τσαρνάεφ κατόπιν αιτήματος ξένης κυβέρνησης. Στο αίτημα αυτό αναφερόταν ότι υπήρχαν πληροφορίες πως ο Ταμερλάν είχε ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ και ότι είχε αλλάξει συμπεριφορά μετά το 2010, ενώ προετοιμαζόταν να φύγει από τις ΗΠΑ και να πάει στη χώρα αυτή για να ενταχθεί σε μια αδιευκρίνιστη οργάνωση.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία τόνισε ότι τότε δεν είχε διαπιστώσει να συνδέεται ο νεαρός με τρομοκρατικές δραστηριότητες. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται με τις αμερικανικές στην υπόθεση όμως το πρακτορείο Ιτάρ-Τας ανέφερε ότι η Μόσχα «δεν μπορεί να παράσχει σημαντικές πληροφορίες» δεδομένου ότι τα δύο αδέλφια ζούσαν επί χρόνια εκτός Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα