ΠΑΡΑΛΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα γιατροί του ΕΣΥ, Νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και οι Εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. 24ωρη απεργία των Φαρμακοποιών Πειραιά, από την Παρασκευή εμπάργκο προμηθευτών σε δημόσια νοσοκομεία.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Με προσωπικό ασφαλείας σήμερα νοσοκομεία και ΕΚΑΒ,

καθώς στους δρόμους κατεβαίνουν γιατροί του ΕΣΥ, νοσηλευτές και υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η δημόσια Υγεία, αλλά και οι αποδοχές τους. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει προγραμματίσει για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ θα συμμετάσχει και στο συλλαλητήριο που διοργανώνει, για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, η ΑΔΕΔΥ, μαζί με καθηγητές και δασκάλους. Οι Γιατροί νοσοκομείων, κέντρων υγείας και θεραπευτηρίων χρόνιων παθήσεων αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες περικοπές στα μισθολόγια, την ώρα που ήδη έχουν δεχθεί πλήγμα στις αποδοχές τους, καθώς και τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.

«Η περικοπή των μισθών μας μετατρέπει πλέον τις αποδοχές μας σε φιλοδώρημα, με μισθούς κάτω των 800 ευρώ για ειδικευόμενες και 1000 ευρώ για ειδικευμένους», αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Κινήματος Νέων Γιατρών, που καλεί σε επέκταση των επισχέσεων εργασίας.

Σήμερα εξετάζουν τη θέση τους και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, των οποίων η επίσχεση εργασία λήγει σήμερα.

Από την πλευρά τους οι Φαρμακοποιοί του Πειραιά θα κρατήσουν σήμερα τα Φαρμακεία κλειστά, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για φιλελευθεροποίηση της αγοράς των φαρμάκων, που σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου σημαίνει διάθεση σκευασμάτων εκτός ιδιωτικών φαρμακείων, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Όπως διευκρινίζουν, η ηγεσία του Υπουργείου όχι μόνο αφήνει απλήρωτους τους φαρμακοποιούς αλλά πλέον θέτει και ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, εάν δεν αλλάξει στάση ο κλάδος.

Την ίδια ώρα, τρίωρες στάσεις εργασίας, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο στης ΑΔΕΔΥ.

Εν τω μεταξύ, απόφαση για διακοπή των επί πιστώσει παραδόσεων αναλώσιμων υλικών στα νοσοκομεία όλης της χώρας από την Παρασκευή, αποφάσισε  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ). Μάλιστα, ο ΠΑΣΥΠΙΕ θα εφαρμόσει πλήρες εμπάργκο στην παράδοση υλικών σε 8 νοσοκομεία που παρουσιάζουν υπέρογκες καθυστερήσεις. Πρόκειται για  τον Ευαγγελισμό, το «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία, το Αττικό, το Σισμανόγλειο, το Τζάνειο και τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ρόδου και Καλαμάτας. Συνολικά τα νοσοκομεία οφείλουν στις εταιρείες του κλάδου 200 εκατ. ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εκτός από τις παλαιές οφειλές του 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα