Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό

09:35 4/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο ΕΒΕΑ, ενώ εισηγήσεις για την ανάγκη αλλαγής φορολογικής πολιτικής θα κάνουν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,

Γιάννης Μηλιός και οι υπεύθυνοι του τμήματος φορολογικής πολιτικής Τρύφων Αλεξιάδης και Άγγελος Κούρος.

Οι βασικοί άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, οι σημερινές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα βασίζονται στην πρόταση για κατάργηση των χαρατσιών –τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού- στην αντικατάστασή τους με έναν Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, στη μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ και σε καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή για τα βασικά είδη διατροφής. Μόνιμη θέση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει, φυσικά, η πρόταση για συγκρότηση ενός περιουσιολογίου, προκειμένου να ελέγχεται η περιουσία του κάθε πολίτη στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, ενώ το αρμόδιο τμήμα της Κουμουνδούρου επεξεργάζεται ένα φορολογικό σύστημα με πολλές κλίμακες και πολλούς συντελεστές, προκειμένου, όπως λένε οι συντάκτες των προτάσεων, «να είναι κατά το δυνατόν δικαιότερο και να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος συγκεκριμένων εισοδηματικών τάξεων των πολιτών».

Αφορολόγητο 12.000

Σε ό,τι αφορά στο αφορολόγητο όριο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αυτό να καθορίζεται κάθε χρόνο επί του εκάστοτε ορίου φτώχειας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους συντάκτες των προτάσεων, ότι για το 2013, το αφορολόγητο όριο φτάνει τις 12.000 ευρώ, ενώ στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται αύξηση του ορίου κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και άλλες 3.000 ευρώ για το τρίτο, το τέταρτο και τα επόμενα τέκνα.

Όριο καταβολής χρεών

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει κεντρική θέση η θέσπιση ενός ανώτατου ορίου μηνιαίας καταβολής χρεών προς την Εφορία, το οποίο υπολογίζεται επί του εισοδήματος. Το συγκεκριμένο όριο θα είναι ποσοστό (όχι μεγαλύτερο του 20) του εισοδήματος που απομένει μετά την αφαίρεση των δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και ιατρικών δαπανών, ενώ για καθαρό εισόδημα ανά φορολογούμενο 750 ευρώ, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τα χρέη στην Εφορία. Αναλυτικά, για καθαρό εισόδημα έως 750 ευρώ το όριο μηνιαίας δόσης χρέους είναι 0%, από 751 έως 1.000 ευρώ είναι 10%, από 1.001 έως 1.500 ευρώ είναι 15% και για όσους έχουν εισόδημα από 1.501 έως 2.000 ευρώ το μήνα, θα δίνουν στην Εφορία έως το 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

300.000 αφορολόγητο

Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μην φορολογούνται όσοι έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 300.000, προκειμένου, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, «να προστατευθεί η μικρή και μεσαία περιουσία». Από εκεί και πάνω, θεσπίζεται φόρος Μεγάλης Περιουσίας, το ποσοστό του οποίου ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η φιλοδοξία του φορολογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αντιστραφεί η σχέση άμεσων-έμμεσων φόρων, καθώς σήμερα η σχέση αυτή έχει φτάσει στο πρωτοφανές 44-56%.

Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ, προτείνεται επαναφορά του συντελεστή 23% στο 18 ή 19%, αλλά και καθιέρωση ενός συντελεστή 9 ή 10% για βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, αλεύρι, ζυμαρικά, λαχανικά κ.α.). Στον ίδιο χαμηλό συντελεστή εντάσσονται οι παιδικές τροφές, τα είδη που έχουν ανάγκη τα άτομα με αναπηρία, τα προϊόντα πολιτισμού και γνώσης, αλλά και τα παράγωγα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνει βαρύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας, ακόμη μεγαλύτερη της σημερινής, κατά πληροφορίες.

Ακόμη και κατασχέσεις για «αδήλωτα»

Σε ό,τι αφορά στο περιουσιολόγιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να κάνουν όλοι οι πολίτες άπαξ μία δήλωση για όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Έτσι, θα καταρτιστεί μία πλατφόρμα δεδομένων που θα δείχνει τι έχει ο κάθε ένας στην κατοχή του, ενώ κάθε χρόνο, με τις δηλώσεις εισοδήματος, θα γίνονται οι ανάλογες προσθαφαιρέσεις βάσει των αγοροπωλησιών που θα έχει κάνει ο κάθε φορολογούμενος. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται η διασταύρωση στοιχείων για την περιουσία του κάθε πολίτη, με έρευνες που θα γίνουν σε «ρολόγια» ΔΕΚΟ, σε πολεοδομίες, σε Εφορίες, στο Κτηματολόγιο, ενώ όταν θα βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί στην άπαξ δήλωση περιουσιολογίου, οι ποινές θα είναι βαριές και θα φτάνουν ακόμη και στην κατάσχεση. Το ίδιο θα ισχύει και για ακίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων με τις Εφορίες άλλων χωρών και με τις τράπεζες εξωτερικού, προκειμένου να αποτυπωθεί και ο πλούτος των Ελλήνων εκτός συνόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα