Μύρισε «μπαρούτι» σε Αθήνα – Βρυξέλλες για τις απολύσεις

09:08 4/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην σημερινή Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών -πέρα από το ζήτημα της Κύπρου- θα εξεταστεί και η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, βάσει τόσο των στοιχείων που θα προσκομίσει η Αθήνα όσο και των διαπιστώσεων του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας που ήδη βρίσκεται μία εβδομάδα στην χώρα μας: Βασικό «κομμάτι» της συζήτησης μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στο Δημόσιο, η συρρίκνωση του αριθμού των

κρατικών υπαλλήλων και η μεταρρύθμιση του φορολογικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα θέσουν για ακόμη μία φορά το ζήτημα του υπέρογκου δημόσιου τομέα και θα τονίσουν ότι δεν πρέπει να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα και αυτό το θέμα θα πέσει επί τάπητος και στην συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών μας με τον Αντώνη Μανιτάκη.

Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Μαικ Φλάναγκαν έδωσαν στίγμα των προθέσεών τους στην συνάντησή τους με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για το ζήτημα της «κινητικότητας- διαθεσιμότητας- απολύσεων» ώστε να τα κουβεντιάσουν με τον υπουργό Διοκητικής Μεταρρύθμισης

Αν μη τι άλλο, μετά από 34 μήνες αδιάλειπτης εφαρμογής του μνημονίου στην χώρα μας, οι ξένοι εστίασαν στις επιπτώσεις τις οποίες προκαλούν τα σκληρά μέτρα του προγράμματος προσαρμογής που οι ίδιοι επέβαλαν.

Ρώτησαν για την ανεργία και τις διαστάσεις που έχει προσλάβει παρότι ζητούν διαρκώς να εφαρμοσθεί το σχέδιο των 27.000 απομακρύνσεων φέτος από το Δημόσιο. Παρά ταύτα και με την «βελόνα» της ανεργίας «κολλημένη» στα ψηλά, οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον «προσπάθησαν» να βρουν λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δεν θα επηρεάζει δημοσιονομικά το πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η χρησιμοποίηση πόρων που είναι ήδη διαθέσιμοι (π.χ. από το ΕΣΠΑ).

Από την άλλη πάτησαν προσωρινά «φρένο» στο σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης αφού θορυβήθηκαν με την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα που αν συνεχιστεί θα υπάρξουν διορθωτικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα