Αιγαίο και μειονότητες στο τραπέζι Σαμαρά – Ερντογάν

09:04 4/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι τουρκικές διεκδικήσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης αλλά, και στον αντίποδα, οι πιέσεις της Άγκυρας να αναλάβει κυριαρχικό ρόλο όχι μόνον για τους μουσουλμάνους της Θράκης, αντιδρώντας στον τρόπο επιλογής των ιμάμηδων, αλλά και για το σύνολο του μουσουλμανικού στοιχείο στην Ελλάδα, διεκδικώντας τέμενος και νεκροταφείο στην Αττική, θα τεθούν στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχουν στις 11:00 σήμερα οι Αντ. Σαμαράς

και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν και στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν. Άλλωστε, μόλις πριν λίγες ημέρες οι δύο χώρες «αντιπαρατέθηκαν» διπλωματικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ καθώς η Αθήνα αντέδρασε με ρηματική διακοίνωση στη βούληση της Άγκυρας να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας Ρόδου και Καστελόριζου.

Ο κ. Σαμαράς, που το τελευταίο διάστημα διεμήνυσε την πρόθεσή του για ειρηνική επίλυση των διαφορών, προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ενισχυμένος αφενός από τα πρώτα ευρήματα των ερευνών που διεξήγαγε νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος το νορβηγικό σκάφος «Nordic Explorer», αφετέρου από τη δημόσια στήριξη στις ελληνικές θέσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και τρίτον από τις κινήσεις σε Ευρώπη και Ουάσινγκτον για ομαλοποίηση του κλίματος στο ανατολικό Αιγαίο μέσω του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του Δικαίου της Θάλασσας που έχει συνυπογράψει η Αθήνα, όχι όμως και η Άγκυρα.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στις 16:30 θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, θα εγείρει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία πάντως δηλώνει ότι επιθυμεί και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, εντάσσοντάς την βέβαια, κατά την πάγια τακτική της Άγκυρας, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας των δύο χωρών.

Για τον κ. Ερντογάν δύο μοιάζουν τα μείζονα θέματα. Αφενός ο νέος νόμος για την επιλογή των ιμάμηδων που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία, ο οποίος και προωθήθηκε προ εβδομάδων προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας. Αφετέρου, το αίτημα για ανέγερση τεμένους στην Αθήνα και για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου, κινήσεις που καταδεικνύουν την προσπάθεια της Άγκυρας να αναδειχθεί σε εκφραστή του συνόλου των μουσουλμάνων που κατοικούν στην Ελλάδα.

Στην ατζέντα βρίσκεται, προφανώς, και το Κυπριακό σε μία περίοδο που ο ΟΗΕ επιδιώκει επιτάχυνση των συζητήσεων, έχοντας στην Προεδρία της Κύπρου τον κ. Νικ. Αναστασιάδη.

Ο κ. Σαμαράς θα γίνει στις 09:45 δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Αμπντουλά Γκιούλ ενώ αμέσως μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν θα συνεδριάσει (ώρα 12:00) των διακυβερνητικό όργανο των δύο χωρών. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει το σύνολο, σχεδόν, των δύο κυβερνησεων (από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Δ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Ευ. Στυλιανίδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ανδ. Λυκουρέντζος, Αθ. Τσαυτάρης, Ν. Δένδιας, Ολ. Κεφαλογιάννη, Κ. Μουσουρούλης, Δ. Σταμάτης, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Τζαβάρας, Κ. Καραγκούνης, . Κεδίκογλου και Ν. Μηταράκης. Θα ακολουθήσει διευρυμένο γεύμα των δύο πρωθυπουργών με τους υπουργούς τους και στη συνέχεια οι κ. Σαμαράς και Ερντογάν θα απευθύνουν χαιρετισμούς σε συνέδριο Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα