Όλες οι «παγίδες» του …Μνημονίου 4

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Χαράτσι» και στα γιαπιά, κατασχέσεις και για τους συνεπείς, αλλαγές για τους δικαιούχους των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών στις εφορίες, προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ενώ αποσύρθηκαν οι επίμαχες διατάξεις για τους το «ψαλίδι» στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και τους «δικαιωμένους» με δικαστικές αποφάσεις συμβασιούχους του δημοσίου.

Το Μνημόνιο

Νο 4 περνάει από τη ελληνικό Κοινοβούλιο με πολυνομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο με επαχθείς όρους και πολλές «παγίδες» για τους φορολογούμενους.

Για όσους μπουν στις ρυθμίσεις για 48 δόσεις, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:

- να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,

- να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας στα πρόσωπα της προηγούμενης υποπερίπτωσης, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,

- να δίνει εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων για την είσπραξη της οποίας ζητείται το αποδεικτικό ενημερότητας,

Αυτό δεν ισχύσει στην περίπτωση της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία όπου προβλέπεται αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εφόσον πληρωθεί η πρώτη δόση. Θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα για ένα μήνα, θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

Δώδεκα δόσεις για τέσσερα χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιόκτητες ακίνητων τους επόμενους δέκα μήνες! Καταρχήν είναι το νέο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ και θα επιβληθεί εφέτος ακόμα και στις οικοδομές! Οι πολίτες θα πληρώσουν δόσεις και για ένα χαράτσι «μαμούθ» που θα περιλαμβάνει τρία μικρότερα, τα οποία είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2011 του 2012 και του 2013!

Παράλληλα, ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Οικονομικών επιτρέπει και σε όσους εξυπηρετούν κανονικά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί για χρέη που «γεννήθηκαν» πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012 να μπουν στις νέες ρυθμίσεις, αλλά μόνον εάν επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων σε σχέση με αυτές που καταβάλλουν ήδη: Ουσιαστικά δηλαδή τους δίνει μόνον την δυνατότητα να καταβάλλουν χαμηλότερους τόκους υπερημερίας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μέχρι την 20η μέρα του μήνα, πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ Η εξόφληση του υπολοίπου ποσού θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, εντός των επομένων10 ημερών, είτε σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη εντός του επομένου μηνός. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.

Το νομοσχέδιο «σκούπα» περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων από το λεγόμενο bake off, που αφορά και στην ίδρυση και λειτουργία πρατηρίου άρτου σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, μέχρι και την αύξηση του εβδομαδιαίου υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δύο ώρες.

Φυσικά, υπάρχουν και διατάξεις για το Δημόσιο που αφορούν στην αυτόματη απόλυση όσων υπαλλήλων υπηρετούν σε Οργανισμούς που βάζουν «λουκέτο», αλλά και προβλέψεις για πειθαρχικές διαδικασίες «εξπρές».

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ-ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα