Παράνομες φούμες

Όσοι ζουν στα Εξάρχεια και θέλουν δεν θέλουν καθημερινά διασχίζουν τη Στουρνάρη για να πάνε στη δουλειά τους ή στο σπίτι τους, έχουν εξοικειωθεί με τα «παράνομα» (κρίμα τις παρενθέσεις) τσιγάρα που τα εμπορεύονται κάτι έρμα μαυράκια που μόλις δουν περαστικό τρέχουν να προλάβουν τον πελάτη. Ένα ευρώ, ένα πακέτο! Δεν είναι κι άσχημα. Οι περιπτεράδες του δρόμου έχουν κάνει την ανοχή καθημερινή άσκηση καθώς, απούσης της αστυνομίας, ξέρουν ότι αυτά τα παιδάρια με τις σακούλες έχουν ισχυρές και προστατευτικές συγγένειες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Παπαστράτος, το λαθρεμπόριο σιγαρέτων

τετραπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθώς υπολογίζεται ότι ο ντόπιος πληθυσμός, μόνο το 2012, έχει καπνίσει πάνω από τρία δισεκατομμύρια τσιγάρα. Όπερ σημαίνει : μαύρα πνευμόνια, απώλεια φόρων για το κράτος που μόνο την περασμένη χρονιά απώλεσε 430 εκατ. ευρώ, με τους απολεσθέντες φόρους από το 2008 μέχρι σήμερα να ανέρχονται σε 1,3 δις. ευρώ. Απίστευτο και όμως αληθινό.

Η διαπίστωση είναι ακλόνητη : τα τσιγάρα που διακινούνται εκτός νόμου καλύπτουν το 13,4 % της κατανάλωσης – όπερ σημαίνει με άλλα λόγια ότι παρουσιάζουν την Τρίτη ζήτηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, οι τόποι εκκίνησης των παράνομων τσιγάρων είναι η Λευκορωσία (6,6 δισ. τσιγάρα), η Ουκρανία (4,5 δισ. τσιγάρα), και η Ρωσία (4,4 δισ. τσιγάρα). Εντός της ΕΕ οι πηγές παράνομων τσιγάρων είναι η Πολωνία (8,6 δισ.) και η Τσεχία (3,6 δις). Τα τελευταία χρόνια, μετά από τις σχετικές έρευνες, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 80 εγκαταστάσεις παραγωγής παράνομων τσιγάρων σε 16 χώρες (δύο από αυτές τις εγκαταστάσεις λειτουργούν στη χώρα μας). Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταναλωθεί 65,5 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, με απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη της ΕΕ να ανέρχονται σε 12,5 δις ευρώ.

Εξάλλου, εντυπωσιακή είναι η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κατά κύριο λόγο στις λαϊκές αγορές, αλλά και στο διαδίκτυο. Με απλούς υπολογισμούς, κάθε 10 τόνοι παράνομου χύμα καπνού, στερούν από το Ελληνικό Δημόσιο 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

Τι να πρωτολογαριάσει κανείς; Τις απώλειες φορολογικών εσόδων, την ανήκεστο βλάβη των εθισμένων καπνιστών, τα κέρδη των νοσοκομείων από τον λαό των τσιγαρο—καρκινοπαθών;

Keywords
Τυχαία Θέματα