ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Σύγχυση, αγωνία και αβεβαιότητα προκαλούν στο σύνολο των 626.000 δημοσίων υπαλλήλων οι πληροφορίες για την έξοδο 40 με 45 χιλιάδων από το δημόσιο. Οριστικοποιούνται τα κριτήρια για το ποιοί θα μπουν στη «μαύρη λίστα».

Η πλειονότητά τους αγωνιά καθώς όλοι θεωρούνται ως εν δυνάμει υποψήφιοι προς αποχώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς οριστικοποιούνται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα συμπεριληφθούν στη «μαύρη λίστα» όσοι πάρουν το δρόμο της εξόδου από το δημόσιο. Μεταξύ άλλων ο χρόνος προϋπηρεσίας, η ηλικία, η μορφή της εργασιακής σχέσης,

καθώς και ο φορέας στον οποίο απασχολούνται αποτελούν ορισμένα από τα κριτήρια που συζητούνται.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των εφέδρων δεν είναι ικανοποιητικός για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού κόστους, αναμένεται να θεσμοθετηθούν επιπλέον μέτρα, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και η υιοθέτηση του μέτρου μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις.

Στο δεύτερο κύμα των εφέδρων φαίνεται να μην γλιτώνουν ούτε και υπάλληλοι φορέων που είχαν εξαιρεθεί στη πρώτη φάση. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση της λίστας εφέδρων θα οριστικοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Για τον τελικό αριθμό των εφέδρων θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων μέχρι το 2016. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζουν την ελπίδα ότι ο αριθμός των εφέδρων μπορεί να πέσει κάτω από τις 40 -45 χιλιάδες σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις για αποχωρήσεις από το δημόσιο μέχρι το 2015 ξεπερνούν τις 110 με 120 χιλιάδες. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή τη φορά θα είναι σε θέση να «αξιολογήσει» τους υποψήφιους προς αποχώρηση με τη θεσμοθέτηση ενός ειδικού τεστ. Αν και δεν έχει ακόμα καλά -καλά διατυπωθεί η σχετική σκέψη έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους οι οποίοι αμφισβητούν την εγκυρότητα και τη διαφάνεια μιας τέτοιας διαδικασίας.

Πάντως ο αριθμός των εφέδρων θα αυξηθεί κατακόρυφα στη περίπτωση που η κυβέρνηση αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, καθώς θα μειωθούν οι αποχωρήσεις.

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις φαίνεται ότι συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν στις λίστες με τους εφέδρους, όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση ή απασχολούνται σε οργανισμούς που καταργούνται ή συνενώνονται. Ο αριθμός όμως αυτών των υπαλλήλων δεν επαρκεί για να καλύψει τον στόχο των αποχωρήσεων. Για το λόγο αυτό μελετάται η ένταξη στην εφεδρεία και εργαζομένων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, καθώς και υπαλλήλων που απασχολούνται σε φορείς που είχαν εξαιρεθεί από το πρώτο κύμα της εφεδρείας. Συγκεκριμένα αναφέρεται η κατηγορία των εκπαιδευτικών, όπου ένας μεγάλος αριθμός εξακολουθεί να βρίσκεται αποσπασμένος σε διοικητικές υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που δε προκύπτει ο επιθυμητός αριθμός αποχωρήσεων εξετάζεται το ενδεχόμενο, είτε τις καθολικής απαγόρευσης προσλήψεων,είτε της θεσμοθέτησης και πάλι για τουλάχιστον

Keywords
Τυχαία Θέματα