ΑΝΩ-ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Νέους τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα προκαλεί το απόρρητο κυβερνητικό non paper που δημοσίευσε το Reuters και βάσει του οποίου η Ελλάδα θέλει να ζητήσει όχι μόνο επιμήκυνση, αλλά και νέο κούρεμα του χρέους της.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η αναταραχή που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μεγάλη,

καθώς το δημοσίευμα του πρακτορείου μπορεί να βλάψει επικοινωνιακά τα ταξίδια Σαμαρά σε Βερολίνο-Παρίσι και να δώσει λάθος εικόνα για την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα νέο «κούρεμα» χρέους αυτή τη στιγμή, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται παρακινδυνευμένο και «υπερβολικό», με δεδομένη την αλγεινή εικόνα που επικρατεί για τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Εκτός του πρωθυπουργού, ενοχλημένος εμφανίζεται στους συνομιλητές του με την εν λόγω διαρροή και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που «φοβάται» τη συζήτηση περί κουρέματος, εκτιμώντας ότι αυτή η φημολογία μπορεί να οδηγήσει στις ελληνικές καλένδες ακόμη και την επιμήκυνση. «Είμαστε πίσω σε όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, στο εξωτερικό περιγραφόμαστε ως βαρέλι δίχως πάτο και θα εμφανιστούμε να ζητήσουμε νέο κούρεμα χρέους; Θα τα καταστρέψουμε όλα, θα νομίσουν ότι είμαστε τρελοί», σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που δεν κρύβουν την αναταραχή και την ανησυχία που προκάλεσε στο Γιάννη Στουρνάρα η διαρροή ενός τέτοιου απόρρητου εγγράφου.

Μάλιστα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού ψάχνουν ποιος μπορεί να άφησε να διαρρεύσει στο Reuters το εν λόγω έγγραφο. Στην αρχή οι υποψίες έπεσαν στον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Γιάννη Μουρμούρα. Ωστόσο, ο ίδιος διαψεύδει, σε συνομιλητές του, ότι είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους εδώ και τώρα, ενώ συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ψάχνουν να βρουν ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι. Σε κάθε περίπτωση, σε κλειστές συσκέψεις, ο πρωθυπουργός, που είναι σφόδρα ενοχλημένος με τη διαρροή, αναμένεται να απευθύνει αυστηρό μήνυμα στους συνεργάτες του να τηρούν την εχεμύθεια για τα όσα συζητούνται στο εσωτερικό του Μαξίμου, μακριά από κάμερες, πρωτόκολλα και δημοσιογράφους…

Keywords
Τυχαία Θέματα