ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Την «ακαριαία» εφαρμογή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, την μεταβατική αύξηση κατά ένα χρόνο, ανά χρόνο, ώστε τα 67 να ισχύσουν από το 2014, ή ακόμη και την εφαρμογή των γνωστών εξαμήνων, περιλαμβάνουν τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτός σημαντικού απροόπτου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα οριστεί στα 67 έτη ηλικίας. Οι αλλαγές βέβαια θα επηρεάσουν και όλα τα ειδικά – ενδιάμεσα όρια. Μεγάλοι χαμένοι, εφόσον δεν υπάρξουν εξαιρέσεις, αναμένεται να είναι οι ασφαλισμένοι

πριν από το 1983, οι γυναίκες με ανήλικο και οι ασφαλισμένοι με Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Το πρώτο και σημαντικό σενάριο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο και αποτελεί ένα από τα «κρυφά χαρτιά» της κυβέρνησης, ουσιαστικά συνδυάζει την αύξηση με την …πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο της αύξησης των ορίων θα ισχύσει για όλους, ακόμη κι αυτούς που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτός, εάν μέσα στον επόμενο χρόνο επιλέξουν να βγουν στη σύνταξη. Πρόωρα. Γεγονός που σημαίνει, με πολύ σημαντική μείωση στο τελικό ποσό της σύνταξης.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός μεταβατικού σταδίου κατά ένα ή δύο έτη, από την 1/1/2013, ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013 (πιθανώς και του 2014).

Το τρίτο και πλέον απίθανο σενάριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Τρόικα υπολογίζει τη δημοσιονομική ελάφρυνση ύψους 1,1 δισ. ευρώ, είναι να ακολουθηθεί η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή η πολιτική των εξαμήνων.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι όποια λύση κι αν επιλεγεί τελικά, η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια θα επηρεάσει όχι μόνο το γενικό όριο εξόδου που είναι το 65ο έτος, και πάει στο 67ο, αλλά και όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, με βάση τα οποία συνταξιοδοτείται η πλειονότητα των ασφαλισμένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα