ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΤΡΟΪΚΑ

Αγώνα δρόμου δίνουν Αθήνα και δανειστές ώστε μέχρι την Παρασκευή να κλειδώσει το επώδυνο πακέτο λιτότητας της επόμενης διετίας με αντάλλαγμα το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο πάντως δείχνει να «χοντραίνει» το παιχνίδι βγάζοντας κάθε φορά και διαφορετικό «λαγό από το καπέλο». 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Εξ αποστάσεως γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικα

για να «κλειδώσει» και η ρήτρα με τα έκτακτα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που θα εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους της.

Και ενώ οι δύο πλευρές ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί και η προοπτική επιμήκυνσης του προγράμματος έχει πέσει στο τραπέζι, ένα γερμανικό δημοσίευμα –μετά την διαρροή πηγών του Βερολίνου στο Reuters για ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ- έρχεται να ανάψει φωτιές: Σύμφωνα με το Der Spiegel «Η Ελλάδα έχει “μαύρη τρύπα” ύψους 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις και, κατά συνέπεια, η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας από τους πιστωτές, μόνο όταν κλείσει το έλλειμμα».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών απάντησαν άμεσα στο δημοσίευμα «Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων (έπειτα από συμφωνία με την τρόικα) τα 11,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον περιορισμό των δαπανών και τα 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα».

Το «παιχνίδι» είναι εμφανές όμως ότι έχει «χοντρύνει» με ενορχηστρωτή το Βερολίνο, που προφανώς θέλει να αποφύγει επιπλέον χρηματοδότηση της Αθήνας και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αν και το ΔΝΤ θεωρεί αυτές τις δύο παρεμβάσεις απαραίτητα συστατικά για να βγουν τα «νούμερα».

Το επεισόδιο Στουρνάρα- Τόμσεν δεν ήταν άσχετο των πιέσεων που δέχεται πλέον ολόκληρο το σύστημα ώστε με κάθε τρόπο τα «νούμερα να είναι καθαρά». Αλλά και η διαρροή από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέσω Wall Street Journal για χειραγώγηση της αγοράς καυσίμων στην Ελλάδα, αποτυπώνει την οδηγία που έχει δοθεί για σπάσιμο των «καρτέλ» όπου αυτά εντοπίζονται με στόχο να πέσουν οι τιμές στην αγορά.

Η ρήτρα απόκλισης, πάντως, στην οποία κατέληξαν τρόικα και υπουργείο Οικονομικών, θα ενεργοποιεί αυτόματα προαποφασισμένες σκληρές περικοπές μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που η Αθήνα αποτύχει στους στόχους που θέτει για το 2013: Στο καλάθι των μέτρων έκτακτης ανάγκης, όπως όλα δείχνουν θα περιληφθούν νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κούρεμα στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ και μαχαίρι στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ.
Στην τελική του ευθεία βρίσκεται και το φορο-πακέτο για άντληση εσόδων 2 δισ. ευρώ. Το σημερινό σκηνικό στην φορολογία θα ανατραπεί, αφού πέρα από τον φόρο 50% σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ σχεδιάζεται να μπει φόρος από το 1ο ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με συντελεστή που θα είναι 25% ή 30%. Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους ενδέχεται να ανέβει στα 8.000 ευρώ, ο ανώτατος συντελεστής

Keywords
Τυχαία Θέματα