ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ – ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν αποκομίσει κέρδη που ξεπερνούν το 300% ενώ και οι τέσσερις μεγάλες –Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- έχουν υπερδιπλασιάσει την τιμή της μετοχής τους.

Εκρηκτική άνοδος σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς δημιουργούνται

ισχυρές προσδοκίες ότι το θέμα της παραμονής της χώρας στο ευρώ «κλειδώνει».

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν αποκομίσει κέρδη που φτάνουν μέχρι και το 300% ενώ και οι τέσσερις μεγάλες –Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- έχουν υπερδιπλασιάσει την τιμή της μετοχής τους. Η «απελευθέρωση» από το φάσμα της δραχμής που είχε οδηγήσει τις τιμές στα τάρταρα αλλάζει άρδην τα δεδομένα για τη χώρα ενώ μεγάλες προσδοκίες δημιουργεί το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν τους επόμενους μήνες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ότι από τον Νοέμβριο η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά.

Παράλληλα, «φτερά» στις τράπεζες έδωσαν οι πληροφορίες ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με τρόπο φιλικό για της τράπεζες με στόχο να διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η τελική δομή του εγχειρήματος να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μετά από πολλούς μήνες καθυστερήσεων και αναβολών πλησιάζουμε επιτέλους στην οριστικοποίηση των όρων του εγχειρήματος. Τραπεζικά στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις μεταφέρουν μια σαφή βελτίωση του κλίματος για τις τράπεζες και μια διάθεση για την κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικά οφέλη καθώς όσα περισσότερα κεφάλαια εισφέρει ο ιδιωτικός τομέας τόσο λιγότερα θα πρέπει να συνεισφέρει ο δημόσιος τομέας. Ωστόσο το σημαντικότερο όφελος θα είναι έμμεσο καθώς η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών θα μετέδιδε ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές για την κατάσταση και της προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της χώρας ευρύτερα. Την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών αντιμετωπίζει θετικότερα, σε σχέση με το παρελθών, και η τρόικα, αναγνωρίζοντας ότι η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετωπίζει.

Όλα αυτά προκάλεσαν την ανοδική έκρηξη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες να υπερδιπλασιάζουν τις τιμές των μετοχών τους μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις. Αν και σε πρώτη ανάγνωση, αποδόσεις της τάξης του 100% και 300% μπορεί να προκαλούν ίλιγγο στην πραγματικότητα οι τράπεζες δεν έχουν καλύψει παρά λίγα μόνο μέτρα από τα …χιλιόμετρα που έχουν χάσει την τελευταία 5ετία και τα τότε επίπεδα τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Alpha Bank που φιγουράρει στην πρώτη θέση των αποδόσεων παρά τα κέρδη της τάξης του 300%, εξακολουθεί να εμφανίζει απώλειες άνω του 92% σε σχέση με τα επίπεδα τιμών του 2008 –τότε διαπραγματεύονταν στα 22 ευρώ! Αντίστοιχα οι απώλειες της Εθνικής και της Eurobank αγγίζ

Keywords
Τυχαία Θέματα