Οι φόροι «τρώνε» τις καταθέσεις

Βουτιά ύψους 2 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται σε πληρωμές …φόρων. Όπως σημειώνουν με την οικονομία να παραμένει σε πίεση ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη δυνατότητα από το πληρώνουν τους φόρους τους από τα έτοιμα. Δηλαδή τις όποιες καταθέσεις είχαν συγκεντρώσει τα χρόνια της ευφορίας. Μετά την μείωση του περασμένου

Ιανουαρίου οι καταθέσεις επέστρεψαν στο επίπεδο των 160 δισ. ευρώ πολύ κοντά στο ναδίρ του Ιουνίου του 2012 όταν η διπλή εκλογική αναμέτρηση οδήγησε τις καταθέσεις στα 150,58 δισ. ευρώ (το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005).

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι συνθήκες ρευστότητας έχουν μεν βελτιωθεί αλλά απέχουν πολύ από το σημείο που να μπορούν να χαρακτηριστούν ως ικανοποιητικές. Παρά την μικρή αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ από τα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παραμένουν καθηλωμένες, κατά 75 δισ. ευρώ χαμηλότερα, από τα προ κρίσης επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2009 οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων είχαν διαμορφωθεί στα 237,5 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι τράπεζες ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας που την διετία 2011 – 2012 βρέθηκε εκτός τραπεζικού συστήματος για λόγους ασφαλείας εξαιτίας του διάχυτου φόβου για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, παραμένει εκτός τραπεζών. Σημειώνουν ότι πολλοί εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικά ποσά σε ρευστό -κυρίως σε θυρίδες- καθώς η εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Τονίζουν ότι για να δούμε ουσιαστική επιστροφή καταθέσεων θα πρέπει να εκλείψουν οι παράγοντες που τροφοδοτούν και συντηρούν την αβεβαιότητα, όπως ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας ή «κουρέματος» των καταθέσεων, και να επιστρέψει η οικονομία σε ανοδική πορεία. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανάλυσή της η JP Morgan εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια οι καταθέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα