ΟΓΚΟΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΜΕ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Όγκοι και πολλαπλές βλάβες εντοπίστηκαν στα όργανα ποντικών που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρίας Monsanto ή εκτέθηκαν στο ζιζανιοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρείας, σύμφωνα με μια γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καν και οι συνάδελφοί του στην ερευνητική ομάδα δήλωσαν πως ποντικοί στη δίαιτα των οποίων περιλαμβανόταν το NK603 –μια ποικιλία σπόρων που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτικοί στο Roundup– ή τους χορηγούνταν νερό που περιείχε Roundup σε επίπεδα τα οποία επιτρέπονται στις ΗΠΑ,

πέθαναν νωρίτερα από τους ποντικούς που ακολούθησαν μια συνηθισμένη δίαιτα.

Έτσι τα πειραματόζωα που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα εμφάνισαν όγκους στους μαστούς, καθώς και σοβαρές ζημιές στο ήπαρ και τα νεφρά. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι 50% των αρσενικών και 70% των θηλυκών ποντικών πέθαναν πρόωρα, σε σύγκριση με μόνο το 30% και το 20% αντίστοιχα των ποντικών της ομάδας ελέγχου.

Σημειώνεται ότι η  ερευνητική ομάδα δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να ζητήσουν έξωθεν σχολιασμό της έρευνας πριν από τη δημοσίευσή της στην επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology και την παρουσίασή της σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της η Monsanto δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει, όμως ο όμιλος έχει επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν πως τα προϊόντα του είναι ασφαλή και πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών δημιουργεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία ανθρώπων ή ζώων.

Σημαντικό στοιχείο της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι αντίθετα με παρόμοια πειράματα που έχουν γίνει στο παρελθόν τα πειραματόζωα παρακολουθήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, που είναι δύο χρόνια.

Έτσι ο  Σεραλινί, ο επικεφαλής της έρευνας, πιστεύει πως η τελευταία έρευνα δίνει μια πιο ρεαλιστική και έγκυρη εικόνα για τους κινδύνους απ’ ό,τι οι δοκιμές των 90 ημερών, που αποτελούν τη βάση για την έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, εφόσον σε τρεις μήνες οι ποντικοί θεωρούνται μόλις νεαροί ενήλικοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα