«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην εκδήλωση, που μιλούν, εκτός του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Γιώργος Σιακαντάρης, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε πως «δυστυχώς έπρεπε να θρηνήσουμε νεκρό τον Παύλο Φύσσα από την φασιστική / νεοναζιστική βία ώστε να καταλάβουν όλοι πως

δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατήγγειλε ότι «αναρίθμητες πράξεις βίας ακόμη και εγκλήματα, όλο το προηγούμενο διάστημα, με θύματα κυρίως μετανάστες, δεν αντιμετωπίστηκαν με την αρμόζουσα σημασία και έμειναν ατιμώρητα».

«Δημοκρατικό μέτωπο»

Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε εκ νέου από όλα τα δημοκρατικά κόμματα να αφήσουν στην άκρη τις άλλες διαφορές τους και να συμμετάσχουν σε ένα μέτωπο για την καταπολέμηση του φασισμού. «Η συνεννόηση όλων των κομμάτων της δημοκρατίας και η συγκρότηση μετώπου αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου αποτελεί προτεραιότητα. Αυτή τη σταθερή ενωτική δράση την οφείλουμε στην ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της κοινωνίας.

Δεν χρειάζονται, αντίθετα βλάπτουν, μικροκομματικές συμπεριφορές και μικροκομματικές ενέργειες. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική διαπάλη μέσα στη δημοκρατία, που είναι όχι μόνο σεβαστή, αλλά και αναγκαία και άλλο πράγμα η αντιπαλότητα της δημοκρατίας με τους εχθρούς της», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, καλώντας τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ «να υποχωρήσουν από τις επικοινωνιακές προσεγγίσεις και να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί». «Στη Νέα Δημοκρατία, οφείλουν να θυμούνται ότι η ανοχή που επέδειξαν στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής – και η παράλληλη υιοθέτηση μιας συντηρητικής ατζέντας, δεν τους βγήκε. Τροφοδότησε τη θεσμική αδράνεια και χαλάρωση και την ανοχή στο επίπεδο της κοινωνίας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εμμένοντας ότι «σήμερα είναι αναγκαία η απαραίτητη δημοκρατική συμπόρευση στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής». Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λάθος να είναι επιφυλακτική στην αναγκαία δημοκρατική συμπαράταξη για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, φοβούμενη ότι θα θολώσει η πολιτική της πρόταση για την καταγγελία του μνημονίου και θα αποδυναμωθεί ο πολιτικός στόχος της για την ανάληψη κυβερνητικής εξουσίας. Κάνει λάθος. Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής έχει την προτεραιότητα και την αυτονομία του».

«Όχι στην πόλωση»

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε διαρρήδην την πολιτική πόλωση με αφορμή την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, καταλήγοντας ως εξής: «Είναι λάθος μια πολωτική αντιπαράθεση – σε βάρος της κοινής δράσης – για τις αιτίες του φαινομένου και την αντιμετώπισή τους. Η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν είναι μία συντηρητική στόχευση. Η συστράτευση σε αυτόν τον αγώνα δεν μεταθέτει χρονικά τις πολιτικές στοχεύσεις. Δεν απομειώνει τον ριζοσπαστισμό, δεν αποδυναμώνει τους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία. Αντίθετα είναι συστατικό στοιχείο αυτού του αγώνα. Καμιά προοδευτική λύση δεν μπορεί να υπάρξει σε περιβάλλον αμφισβήτησης των θεσμών της δημοκρατίας και αποσταθεροποίησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα