ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Σε λάθη που… κοστίζουν πέφτουν οι φορολογούμενοι λόγω των πρόσφατων αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία. Ήδη τα πρώτα εκκαθαριστικά  δείχνουν αυξημένου φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος γεγονός που οφείλεται αφενός στη μείωση του αφορολογήτου ορίου αλλά και στα νέα σκληρά τεκμήρια.

Η υποβολή των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 16 Ιουλίου. Όσοι φορολογούμενοι δεν

έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωση τους μπορούν να προφυλαχθούν από τα τεκμήρια κάνοντας για παράδειγμα ανάλωση κεφαλαίων προηγουμένων ετών. Το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογούμενους απαντάει στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των πολιτών που έχουν να κάνουν με τις αποδείξεις, τα τεκμήρια, τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο.

1. Οι δαπάνες προμήθειας φαρμάκων αναγνωρίζονται ως νοσοκομειακά έξοδα;

Μόνον τα φάρμακα που χορηγήθηκαν κατά τη νοσηλεία σε νοσοκομεία ή κλινικές, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα νοσηλείας.

2. Πώς πρέπει να δηλωθούν οι αναδρομικές αποδοχές, οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο διαχειριστικό έτος 2011;
Με συμπληρωματικές δηλώσεις στο έτος που ανάγονται.

3. Ισχύουν οι δωρεές χρηματικών ποσών για την κάλυψη συνολικής ετήσιας δαπάνης;
Μόνο οι δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

4. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την αναγνώριση ως προστατευομένων μελών, των ενήλικων άγαμων τέκνων άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών, εφόσον είναι γραμμένα στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Απαιτείται, εκτός από τη βεβαίωση της σχολής εάν το τέκνο σπουδάζει και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι μέσα στο έτος 2011 ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του.

5. Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου επόμενου οικονομικού έτους σε φορολογουμένους με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και εισοδήματα από λοιπές πηγές;
Ως προκαταβολή υπολογίζεται το 55% του φόρου που αναλογεί στο συνολικό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα το κρινόμενο έτος. Αν υπάρχουν εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατήθηκε στην πηγή, ο φόρος αυτός θα εκπέσει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί ως προκαταβολή.
Δηλαδή, προκαταβολή = (κύριος φόρος + συμπληρωματικός) Χ 55% μείον παρακρατούμενος φόρος ή προκαταβλητέος φόρος ελεύθερων επαγγελματιών.

6. Πώς υποβάλλεται η φορολογική δήλωση σε περίπτωση θανάτου ενός από τους δύο συζύγους;
Υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Δηλαδή, μία στο όνομα του αποβιώσαντος, η οποία υποβάλλεται από τους κληρονόμους αυτού και μία στο όνομα του άλλου συζύγου.

7. Σε ποιο εισόδημα επιβάλλεται συμπληρωτικός φόρος;
Στο ακαθάριστο ποσό από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, με συντελεστή 1,5%. Ειδικώς, ο συντελεστής αυξάνεται σε 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ. μ. της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπο

Keywords
Τυχαία Θέματα