ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΠΑΖΑΡΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σε δύο φάσεις θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο για την Ελλάδα. Την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο οι πρώτες ζυμώσεις. Η Αθήνα θα ζητήσει αλλαγές στα εργασιακά, τις συντάξεις και το αφορολόγητο. «Ειδική» περίπτωση το χαράτσι για τα ακίνητα που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Το μνημόνιο

από μόνο του -έτσι και αλλιώς- περιέχει την έννοια της αναθεώρησης. Η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση στην ελληνική οικονομία εκ των πραγμάτων θέτει θέμα αλλαγών έστω σε κάποιες παραμέτρους του μνημονίου. Και αυτό το ζήτημα από αύριο κιόλας θα τεθεί επί τάπητος αφού στο Λουξεμβούργο θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης..

Εκεί λένε οι πληροφορίες θα γίνουν οι πρώτες ζυμώσεις για τα επόμενα βήματα, όσον αφορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και φυσικά την Ισπανία.

Για την Αθήνα τα πάντα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σε δύο φάσεις, με επίκεντρο τις επόμενες επισκέψεις της τρόικα..

Οι επικεφαλής της περιβόητης τρόικα αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο για να συζητήσουν με την νέα Κυβέρνηση ποιες είναι οι βασικές της σκέψεις και προθέσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Και αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο στο μεγάλο «παζάρι» που θα ακολουθήσει.

Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για δύο ακόμη χρόνια. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών -για παράδειγμα- 100 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, αυτές θα «σπάσουν» στα 4 χρόνια.. Και έτσι θα περισσέψουν και κάποια χρήματα για την αναθέρμανση της οικονομίας..

Η Αθήνα θα θέσει επί τάπητος και την επανεξέταση των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας. Η μείωση των κατώτατων μισθών και οι κλαδικές συμβάσεις θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

Αιτήματα για αλλαγές θα υπάρξουν και στην βαριά φορολογία και δεν αποκλείεται να ζητηθεί αύξηση του αφορολογήτου.

Η Ευρώπη σε γενικές γραμμές δείχνει διατεθειμένη να διευκολύνει την Ελλάδα επιμηκύνοντας το πρόγραμμα, όμως για αυτό θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία. Και μέχρι στιγμής η Γερμανία δείχνει ανένδοτη. .

Αλλά και οι αλλαγές που θα ζητήσει η Ελλάδα για τα εργασιακά ή τα φορολογικά θέματα θα περάσουν από το «κόσκινο» της τρόικα και επιβάλλεται η Αθήνα να ετοιμάσει ισοδύναμα μέτρα.. Προς το παρόν για τα εργασιακά «κλωτσάει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.. Θέμα θα τεθεί και για τις χαμηλές συντάξεις.

Η διαδικασία πάντως θα τραβήξει σε χρόνο ίσως και μέχρι το φθινόπωρο.

Άλλωστε, η τρόικα θα έρθει και πάλι στην Αθήνα –υπολογίζεται- το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, για να αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση και να προχωρήσει η επικαιροποίηση του μνημονίου, με τις όποιες αλλαγές. Τότε θα αρχίσει και πάλι η συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα των 11,4 δισ. ευρώ που έπρεπε να είναι έτοιμα τον Ιούνιο.

Το «χαράτσι» για τα ακίνητα που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ – το οποίο δεν έχει περάσει στους λογαριασμούς από τον Απ

Keywords
Τυχαία Θέματα