ΑΥΡΙΟ ….ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Οι Αιγύπτιοι ψήφισαν για πρόεδρο την Κυριακή, αλλά η Δευτέρα ξημέρωσε στην Αίγυπτο με τον Στρατό να έχει αναλάβει τα πάντα. Νέες τροπολογίες δίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα της τελευταίας λέξης στις εξελίξεις.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ο χρόνος επελέγη προσεκτικά. Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην πρώτη δημοκρατική εκλογή προέδρου της χώρας, όταν οι κυβερνώντες του Στρατιωτικού Συμβουλίου πέρασαν οκτώ τροπολογίες στο μεταβατικό Σύνταγμα

της χώρας που ουσιαστικά εδραιώνουν την εξουσία των στρατηγών.

Η κίνηση δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις να νομοθετούν κατά το δοκούν, έως ότου εκλεγεί η νέα Βουλή, η οποία διαλύθηκε μόλις το Σάββατο μία μέρα πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Την Τρίτη, μετά τις εκλογές νέος νόμος που πέρασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δίνει την άδεια στις ένοπλες δυνάμεις να στέλνουν πολιτικούς να δικασθούν σε στρατιωτικό δικαστήριο. Είναι εμφανές ότι και οι τρεις εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική βρίσκεται στα χέρια στρατιωτικών. Όταν αυτό συμβαίνει, στη Δύση είθισται να μιλάμε…για δικτατορία.

Οι Αιγύπτιοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η επανάστασή τους «έκανε φτερά» από την Κυριακή το βράδυ (είμαστε πάντως από τους μετρημένους στα δάκτυλα στην Ελλάδα που υποστηρίξαμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στην Αίγυπτο, από τους πρώτους μήνες του περσινού Φεβρουαρίου). Και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας με τις ανακοινώσεις τους το βράδυ της Κυριακής δήλωσαν νικητές με 52% των ψήφων.

Το «επίσημο» αποτέλεσμα αναμένεται αύριο… Το βράδυ της Κυριακής λοιπόν, γνωστός σχολιαστής της αιγυπτιακής τηλεόρασης, είπε ότι ο μελλοντικός πρόεδρος όποιος κι αν είναι δεν θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ή να σταματήσει αποφάσεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου. «Ο πρόεδρος δεν θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον υπουργός Άμυνας ή τα μέλη του Συμβουλίου», προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο είναι πλέον «απλησίαστο».

Keywords
Τυχαία Θέματα