Μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης των εντός σχεδίου οικοπέδων

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014 θα πρέπει μην επιβαρύνει περαιτέρω τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα βεβαιωθεί φόρος 4,15 δισ. ευρώ αλλά μικρότερος εφόσον βέβαια η τρόικα πεισθεί από το οικονομικό επιτελείο

Δηλαδή στις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα με την τρόικα

η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει τους πιστωτές μας ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας θα αυξηθεί σημαντικά. Σημειώνεται, ότι τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν ότι το ανώτατο επίπεδο εισπραξιμότητας του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φθάσει το 67%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθούν φόροι 4,15 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει λοιπόν την ερχόμενη εβδομάδα να πείσει τους πιστωτές μας ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φθάσει στο 81,5% από 67% Στην περίπτωση που δεχθεί η τρόικα το νέο ποσοστό εισπραξιμότητας (80-81,5%,) θα μειωθεί και το ποσό του φόρου που πρέπει να βεβαιωθεί από 4,15 δισ. ευρώ στα 3,5 δισ. ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στη μείωση κυρίων των συντελεστών για όσους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου οικοπέδων.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τα Οικόπεδα εντός σχεδίου

1. Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 20 συντελεστές ανάλογα με την μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Για παράδειγμα οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με μοναδιαία αξίας 100 ευρώ το τ.μ. έχει συντελεστή 0,7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων επί τον συντελεστή φόρου. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα πληρώσουν για πρώτη φορά τον ΕΝΦΑ
2.Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφανείας του και των χαρακτηριστικών του. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:
α) Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και
β) Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.

Παραδείγματα Οικόπεδα χωρίς κτίσμα
- Ιδιοκτήτης οικοπέδου 400 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 100 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα ((400 χ 0,7) 280 ευρώ.
- Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.000 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 1500 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (2.000 χ 2,6) 5.200 ευρώ.
- Ιδιοκτήτης οικοπέδου 700 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 600 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (600 χ 1,6) 800 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα