Χτύπημα και στην οικονομία από τη φασιστική δολοφονία

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο υπουργείο Οικονομικών «ποντάρουν» στην μεγάλη αύξηση του τουρισμού το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου ελπίζοντας στην βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας.

Προς το παρόν τα γεγονότα των τελευταίων ωρών όπως προβάλλονται και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι άγνωστο εάν σταθούν ικανά να αντιστρέψουν την τάση, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πηγή ανησυχίας για το οικονομικό επιτελείο που αυτό το δίμηνο αναμένει ενισχυμένα έσοδα από την τουριστική βιομηχανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

ως παράδειγμα για «θετικών εξελίξεων» στην Ελλάδα, ανέφερε τον τουρισμό. Όπως είπε: «Τον περασμένο χρόνο σχεδόν κανείς από τη Γερμανία δεν έκανε διακοπές στην Ελλάδα, διότι η σχέση κόστους- παροχής ήταν πιο συμφέρουσα στην Τουρκία. Τώρα, όμως, πηγαίνουν και πάλι, διότι μεταξύ άλλων, η Ελλάδα μείωσε το κόστος εργασίας κατά 13%», δηλώνει και συνεχίζει: «Βεβαίως οι Έλληνες υποφέρουν, δεν το αμφισβητώ. Λιγότερο οι ελίτ, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι, περισσότερο ο απλός κόσμος. Η εξυγίανση είναι πάντα δυσάρεστη. Όσο δεν γινόταν κάτι, τόσο χειρότερα. Αλλά (το πρόγραμμα) λειτουργεί: είμαστε σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης σε μια καλή πορεία, αλλά και στα κράτη με πρόγραμμα».

Για να συμπληρώσει πως «η Ελλάδα θα μπορούσε ήδη το 2014 να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα»: Και εδώ ακριβώς είναι το «κλειδί» και για την Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η αύξηση των ξένων επισκεπτών και το αυξημένο συνάλλαγμα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βρει την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης.

Ήδη η στατιστική υπηρεσία για το β΄τρίμηνο της χρονιάς «βελτίωσε» τις προβλέψεις της για ύφεση από 4,6% στο 3,8% και υπάρχει η ελπίδα πως προς το τέλος του έτους μπορεί να δούμε ακόμη και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης!!
Πάνω σε αυτές τις προσδοκίες, άλλωστε, θα στηριχθεί μέρος της επιχειρηματολογίας της ελληνικής πλευράς για το περιβόητο δημοσιονομικό «κενό», δεδομένου ότι οι καλύτερες των προσδοκιών επιδόσεις της οικονομίας εκτιμάται πως θα περιορίσουν αυτό το «κενό».
Εξ’ ου και οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το «κενό» που 2015- 2016 που η Ελλάδα το υπολογίζει στα 2 δισ. και οι πιστωτές στα 4 δισ.!!
Βεβαίως εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες, καθώς ναι μεν το ΑΕΠ μπορεί να παρουσιαστεί εντέλει βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που είχε υπολογιστεί, από την άλλη όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ανάλογα έσοδα θα κατευθυνθούν στο Κρατικό κορβανά..
Ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, ενόψει και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από το παρελθόν.
«Δεν βλέπω μέτρα στον ορίζοντα» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τα πράγματα πηγαίνουν μια χαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα