Κυβέρνηση σε… ακραία αμηχανία

Η γραμμή των δύο άκρων και του συμψηφισμού της δράσης της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν κεντρικό στοιχείο στην στρατηγική της κυβέρνησης, εφεξής. Ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο πλέον στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, δεν άφησε, χθες, αμφιβολίες προς τούτο καθώς έθεσε εκτός συνταγματικού τόξου τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας λίγες ώρες μετά τη

δολοφονία του Π. Φύσσα ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στρώνει το δρόμο για τις πράξεις της Χρυσής Αυγής.

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υπόθεσης ενώ όταν πλέον κατά τις 11:00 το πρωί χθες κατέστη σαφές ότι ο θύτης ήταν μέλος ή στέλεχος της Χ.Α. ελήφθη η απόφαση για τη σκληρή τοποθέτηση Δένδια.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η ΝΔ θα μείνει στη γραμμή της πλήρους καταδίκης της φασιστικής οργάνωσης Μιχαλολιάκου, αρχικά από τη Βουλή και εν συνεχεία σε τηλεοπτική συνέντευξη (Σκάι), ο κ. Λαζαρίδης επανέφερε το θεώρημα των δύο άκρων.

Στόχος είναι να εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλές τοποθετήσεις του οποίου υποστήριζαν ή δικαιολογούσαν παράνομες συμπεριφορές, και παράλληλα να αναδειχθεί η Ν.Δ. ως πυλώνας σταθερότητας.

Και μαζί επανήλθαν οι αντιδράσεις. Αρχικώς από το ΠΑΣΟΚ καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε σαφείς αποστάσεις. Στη συνέχεια ήρθαν οι αντιδράσεις από κεντρογενείς και καραμανλικούς της ΝΔ, όπως οι Πρ. Παυλόπουλος και Ευ. Αντώναρος, με τον τελευταίο μάλιστα να χαρακτηρίζει ως πολιτικά ανιστόρητο και ανόητο τον Χρ. Λαζαρίδη και όσα είπε περί ΣΥΡΙΖΑ εκτός συνταγματικού τόξου.

Οι πληροφορίες του matrix24.gr επιμένουν ότι αντίστοιχη διελκυστίνδα υπήρξε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το Μαξίμου. Και μόνον οι δημόσιες τοποθετήσεις των Ν. Δένδια, Μ. Βορίδη, Ανδ. Παπαμιμίκου και Χ. Αθανασίου αρκούν να επιβεβαιώσουν τη διαφορά… γραμμών στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μόνο βέβαιο, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση ΣαμαράΒενιζέλου, είναι ότι η εφεξής αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα είναι… ποινικού χαρακτήρα. Θα επιδιωχθεί δηλαδή, αφού διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις που φέρονται να εμπλέκονται μέλη της, να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της εγκληματικής οργάνωσης. Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος συμφώνησαν και στη διεύρυνση των προβλέψεων του ποινικού κώδικα στα άρθρα 187 (περί εγκληματικής οργάνωσης) και 195 (περί συγκρότησης ένοπλων ομάδων).

Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι η Χ.Α. θα τεθεί εκτός νόμου, αν και το ΠΑΣΟΚ το έχει ζητήσει εδώ και καιρό. Πέραν των ενστάσεων που διατυπώνονται από έγκριτους καθηγητές αλλά και πολιτικούς, το Μαξίμου δεν τάσσεται, προς ώρας, σε αυτή τη γραμμή. Στελέχη του, και όχι μόνον οι οπαδοί των δύο άκρων αλλά και μετριοπαθείς, εκτιμούν πώς η απαγόρευση θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα ενώ δεν θα απέτρεπε την εκλογική παρουσία της Χ.Α. ενδεχομένως και με νέο όνομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα