Μέχρι το τέλος του έτους η πώληση του Αστέρα

09:21 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Στο τελευταίο δίμηνο του έτους θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Πρόκειται για ένα από τα φιλέτα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αναμένεται να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτών.

Η πώληση της χερσονήσου της Βουλιαγμένης περιλαμβάνει συνολική έκταση 300 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 βρίσκονται στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας

και τα υπόλοιπα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει η δυνατότητα στο project να ενταχθεί και έκταση 85 στρεμμάτων η οποία ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η Εκκλησία εξετάζει την παραχώρηση της έκτασης μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

Η διαδικασία έχει τέσσερα στάδια:

Στο πρώτο, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Η προθεσμία εκπνέει στις 19 Μαρτίου.Κατόπιν θα γίνει μια επιλογή των επενδυτών βάσει των αρχικών σχεδίων και προθέσεών τους. Στο στάδιο αυτό θα «κοπούν» επενδυτές οι οποίοι θα κριθούν ασύμβατοι με το σχέδιο ανάπτυξης. Θα δημοσιευθεί η σχετική λίστα με τους προτιμητέους επενδυτές και θα υπογραφούν συμβάσεις εμπιστευτικότητας. Εν συνεχεία, στο διάστημα Απριλίου – Αυγούστου θα δοθούν τα οικονομικά – νομικά στοιχεία στους επενδυτές ώστε να πραγματοποιηθούν οι σχετικοί έλεγχοι (due diligence).Αφού ολοκληρωθεί το due diligence και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο (ΕΣΧΑΔΑ – Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων) το οποίο θα εξασφαλίζει στους επενδυτές ότι θα έχουν λυθεί όλες οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις (χρήσης γης, πολεοδομικές άδειες, συντελεστές δόμησης κ.ά.), οι επενδυτές θα κληθούν, στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.Αν όλα τα προηγούμενα στάδια ολοκληρωθούν ομαλά, τότε εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία, ενώ η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα