Μήνυμα Τσίπρα με εσωκομματικούς αποδέκτες

08:38 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο κ. Θεοδωρίδης, που έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο στόχαστρο της ΝΔ, πρωταγωνίστησε σε δύο «γαλάζια» non paper κατά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Στο πρώτο, κατηγορείτο επειδή τάχθηκε, μέσω του λογαριασμού του στο facebook, υπέρ της αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και στο δεύτερο, χθες, επειδή αποκάλεσε τα Ίμια

με την τουρκική τους ονομασία «Καρντάκ», επιχειρηματολογώντας πως «είναι σαφώς πιο κοντά στην Τουρκία απ’ ό,τι στην Κάλυμνο».

Παύση

Η ΝΔ, επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εκπαραθυρώσει το εν λόγω στέλεχος, κατηγορώντας τον πως, σε διαφορετική περίπτωση, «κρατά ο ίδιος τα κλειδιά της κερκόπορτας», ενώ κατήγγειλε ότι ο κ. Θεοδωρίδης δεν είναι απλώς ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκπρόσωπος του κόμματος στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Έπειτα από επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς συνεργάτες του, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω διαρροής και non paper, ανακοίνωσε ότι παύει τον Νάσο Θεοδωρίδη από την συγκεκριμένη θέση την επιτροπή της Βουλής, προσθέτοντας πως «οι επανειλημμένες δημόσιες διατυπωμένες προσωπικές απόψεις του συντρόφου Νάσου Θεοδωρίδη, δεν απηχούν τις συλλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση για «ξήλωμα» του Νάσου Θεοδωρίδη από την επιτροπή προέκυψε ως απόφαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ στον ίδιο τον κ. Θεοδωρίδη ανακοίνωσε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης.

Νέο «δόγμα» Τσίπρα

Αν και η απόφαση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να στείλει ένα ηχηρό εσωκομματικό μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί, εφεξής, «παραφωνίες» και «φάλτσα» από τη συλλογική γραμμή του κόμματος. Μάλιστα, συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν πως ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει επανειλημμένως τα στελέχη του κόμματος να μη συμβάλλουν στην «εικόνα Βαβυλωνίας», ενώ μόλις προχθές, στην Κεντρική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έγιναν σχοινοτενείς συζητήσεις για τη δημόσια παρουσία των στελεχών και την ανάγκη να εκφράζεται από όλους μία κοινή γραμμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ –ή του ΣΥΝ παλαιότερα- «ξηλώνεται» από δημόσια θέση εξαιτίας εκτός γραμμής δηλώσεών του, ωστόσο, όπως διευκρινίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, πλέον «οι καιροί είναι πονηροί και οι απαιτήσεις μεγάλες».

…και ικανοποίηση από ΝΔ

Η είδηση της αποπομπής Θεοδωρίδη προκάλεσε ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία, αφού άλλωστε ήταν η ίδια που είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του λόγω των δηλώσεων περί Καρντάκ, ωστόσο μοιάζει να άνοιξε την όρεξη των γαλάζιων που αναμένεται να αυξήσουν την πίεση προς την Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη από χθες βράδυ, στελέχη του κόμματος και του Πρωθυπουργικού Γραφείου, όπως ο Γ. Μουρούτης, υπογράμμιζαν ότι δεν υπάρχει διαγραφή του κ. Θεοδωρίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν δημόσια δήλωση αποστασιοποίησης από τις θέσεις του (η ανακοίνωση έγινε μέσω non paper). Σημείωναν δε ότι στο κόμμα παραμένουν, έστω και με μειωμένη επιρροή, ολόκληρες συνιστώσες που πρεσβεύουν ακριβώς τα ίδια όχι μόνον για τα Ίμια αλλά και για τη Μακεδονία και την Κύπρο.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα