Ενεργοποιούνται οι ρήτρες για τις αποκλίσεις

09:08 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Τα στοιχεία των εσόδων είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι κάθε απόκλιση από το σκέλος του προγράμματος για το έλλειμμα ενεργοποιεί τις ρήτρες αυτόματης διόρθωσης στο τέλος κάθε τριμήνου. Οι ρήτρες αφορούν στη συμμετρική περικοπή των πρωτογενών δαπανών με εξαίρεση μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή στο τέλος του πρώτου τριμήνου, εφόσον οι αποκλίσεις συνεχισθούν, θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα ήταν μειωμένα τον Ιανουάριο κατά 7% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί στον

προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 4,05 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έσοδα ύψους 4,357 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 775 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά κατά 16%. Η πτώση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ μειώθηκαν 15% ενώ πτωτική κινήθηκαν και τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Αντίθετα, προϋπολογισμός βρήκε σημείο στήριξης στους φόρους στα ακίνητα και το φόρο εισοδήματος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από τους άμεσους φόρους αυξήθηκαν 9-10% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Θεοχάρης συναντάται τις επόμενες μέρες με τους προϊστάμενους των 36 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας. Στη σύσκεψη θα αναλυθούν μέθοδοι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τις εισηγήσεις της τρόικας και της Tasc Force. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ ενώ μόνο το 2012 δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 13 δισ. ευρώ.

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα