Έκλεισαν μέτωπα, δεν άνοιξαν… πληγές

08:52 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Έστω κι αν αποφάσισαν να αφήσουν, επί του παρόντος τουλάχιστον, στην άκρη ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες τριβές, όπως αυτό της Ιθαγένειας και το νόμου Ραγκούση.

Ωστόσο, από τη χθεσινή μακρά σύσκεψη που συνοδεύθηκε από παράλληλες προπαρασκευαστικές συναντήσεις (των Αθ. Τσαυτάρη και Μαξ. Χαρακόπουλου με τον Δ. Σταμάτα, του Γ. Στουρνάρα με τον Χρ. Λαζαρίδη)

αλλά και από τη συμμετοχή και άλλων υπουργών όπως οι Κ. Χατζηδάκης (για τους οδικούς άξονες) και Π. Παναγιωτόπουλου (για τα ναυπηγεία) οι τρεις επεχείρησαν και πέτυχαν να εμφανισθούν με κοινή γραμμή:

Πρώτον στο ζήτημα του φόρου ακινήτων, αφού σημείωσαν ότι δεν επείγει. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν συνυπογράψει την πρόβλεψη για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από τα ακίνητα στον προϋπολογισμό του 2013. Το μείζον, πλέον, είναι η διανομή των φορολογικών βαρών να γίνει με τον πιο «κομψό» τρόπο, δηλαδή να εξαιρεθούν ομάδες όπως οι προσφάτως ή μακροχρονίως άνεργοι αλλά και να υπάρξουν ελαφρύνσεις (συγκριτικά πάντοτε με το χαράτσι της ΔΕΗ) στους μικροιδιοκτήτεςΔεύτερον, στο ζήτημα των αγροτικών μπλόκων, όπου γίνεται μία κίνηση καλής θέλησης ώστε οι αγρότες να επιστρέψουν στα χωράφια τους και να μην παραμείνουν στα μπλόκα. Η κοινή παρουσία των τριών, που ενέκριναν το σχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί μήνυμα όχι μόνον στους αγρότες αλλά και στο ΚΚΕ που βρίσκεται πίσω από τις σημαντικότερες κινητοποιήσεις του αγροτικού κλάδουΤρίτον, στο ζήτημα της πραγματικής οικονομίας, της ρευστότητας και της ενίσχυσης των ανέργων (αν εγκριθεί σήμερα – αύριο και ο κοινοτικός προϋπολογισμός που θα προβλέπει κονδύλία για την καταπολέμηση της ανεργίας, ακόμη καλύτερα) θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην επόμενη συνάντηση των τριών, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα

Η συναντίληψη των τριών, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε και από την επιλογή τους να μην τεθεί κατά τη χθεσινή σύσκεψη το ζήτημα του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια που, δεδομένα, θα προκαλέσει ενστάσεις. Η ΔΗΜΑΡ αντιδρά στην αυστηροποίηση του νόμου όπως και ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ και, προφανώς, πριν πάρουν την καυτή πατάτα στα χέρια τους, οι τρεις θα αφήσουν τα στελέχη τους να επιχειρήσουν να βρουν συμβιβαστική φόρμουλα.

Εκτός ατζέντας έμεινε και το ζήτημα των επιστρατεύσεων προσωπικού, τεχνηέντως ο κ. Βενιζέλος μίλησε, έξω από το Μαξίμου μόνον για την επίταξη των εργαζομένων στο μετρό. Άλλωστε, η απουσία δηλώσεων από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την επιστράτευση της ΠΝΟ ήταν ενδεικτική ότι, έστω κι αν δεν ήταν η βέλτιστη επιλογή, η λύση ήταν η μόνη ενδεδειγμένη για την υπέρβαση του αδιεξόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα