Μέχρι αύριο η άσκηση δικαιωμάτων της Alpha Bank

Αύριο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου λήγει η πρώτη περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων της Alpha Bank και το μεγάλο premium – άνω του 30%- με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την άσκησή τους.

Οι κάτοχοι τίτλων warrants της Alpha έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους αποκτώντας 7,4 μετοχές της τράπεζας για κάθε 1 warrant, στην τιμή

των 0,4488 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα που έχουν εκδοθεί είναι ανοιχτού τύπου, δηλαδή μπορεί κάποιος να ασκήσει το σύνολο, μέρος ή και κανένα από τα δικαιώματα που κατέχει.

Αναλυτικότερα, αν κάποιος κατέχει 1.000 δικαιώματα μπορεί να αποκτήσει έως 7.000 μετοχές Alpha Bank καταβάλλοντας 3.141 ευρώ ενώ το κλασματικό μέρος των δικαιωμάτων (0,4 ή 400 μετοχές) θα πιστωθεί στον λογαριασμό του λίγες ημέρες μετά. Τα υπόλοιπα δικαιώματα (ή το σύνολο των δικαιωμάτων αν επιλέξει κανείς να μην ασκήσει κανένα στις 12 Δεκεμβρίου) μπορούν να ασκηθούν στις επόμενες 8 περιόδους που έχουν οριστεί στις 10 Ιουνίου 2014 και φτάνουν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2017. Αν δεν ασκηθούν μέχρι τότε, τότε οι δικαιούχοι θα χάσουν τα δικαιώματά τους και οι αντίστοιχες μετοχές θα περάσουν οριστικά στον έλεγχο του ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίοδο υπάρχει μια προσαύξηση της τιμής άσκησης κατά 2%. Έτσι η τιμή άσκησης της 1ης περιόδου είναι στα 0,4488 ευρώ (έναντι 0,44 ευρώ που πραγματοποιήθηκε η αύξηση στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης), στη 2η περίοδο είναι στα 0,4576 ευρώ, ενώ την 9η και τελευταία περίοδο φτάνει τα 0,5544 ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πόσα warrants θα ασκηθούν στην 1η περίοδο θα εξαρτηθεί από τη ρευστότητα των κατόχων warrants αλλά και τις προσδοκίες για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Οπως αναφέρουν, αν κάποιος περιμένει ότι η ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου συνεχιστεί και το 2014 τότε είναι πιθανό να αποφύγει την άσκηση δικαιωμάτων ώστε να επωφεληθεί από μεγαλύτερο μελλοντικά premium. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επενδυτές που πωλούν τις μετοχές που κατέχουν στο χρηματιστήριο, την περασμένη Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 0,60 ευρώ, και ασκώντας δικαιώματα που κατέχουν θα αποκτήσουν τον αντίστοιχο αριθμό των μετοχών που πούλησαν στην τιμή των 0,4488 ευρώ.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία των μετοχών που θα αποκτηθούν μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Με την άσκηση των δικαιωμάτων ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη επιστροφή της Alpha Bank στα χέρια των μετόχων της. Με τα δικαιώματα θα αγοραστούν μετοχές που βρίσκονται στον έλεγχο του ΤΧΣ οδηγώντας έτσι στη μείωση του ποσοστού συμμετοχή του ταμείου στην τράπεζα με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού που ελέγχει ο ιδιωτικός τομέας.

Και η συνέχεια

Αμέσως μετά την Alpha Bank ακολουθούν οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες που είχαν συγκεντρώσει το ελάχιστο όριο της ιδιωτικής συμμετοχής: η Εθνική Τράπεζα στις 26 Δεκεμβρίου και η Τράπεζα Πειραιώς στις 2 Ιανουαρίου 2014. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέτοχοι των δύο τραπεζών δεν έχουν κίνητρο για την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην 1η περίοδο: η μετοχή της ΕΤΕ διαπραγματεύεται με οριακό premium 0,55% από την τιμή άσκησης του δικαιώματος, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται σε τιμή λίγο χαμηλότερη της τιμής άσκησης. Ωστόσο δεδομένης της βελτίωσης των συνθηκών για την εγχώρια οικονομία πολλοί αναλυτές προδικάζουν ότι την επόμενη περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων –που είναι έξι μήνες μετά- οι τιμές των δυο τραπεζών θα έχουν ξεπεράσει τις τιμές άσκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα