«Κρας τεστ» Στουρνάρα στο Eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας σήμερα στο Eurogroup θα «διερευνήσει» τις προθέσεις των ομολόγων του: Πόσο μάλλον όταν λίγες ώρες πριν οι δανειστές έβαλαν για ακόμα μια φορά «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις, επιλέγοντας μάλιστα να στείλουν το μήνυμα τους την ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής -κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού- μιλούσε για τις

κυβερνητικές επιτυχίες και την έξοδο της Ελλάδας από το τούνελ της κρίσης.

Και το μήνυμα ήταν σαφές. Η διαπραγμάτευση έχει πολύ δρόμο ακόμη, με τις διαβουλεύσεις να πρέπει πλέον να συνεχιστούν ακόμη και το διάστημα που η Ελλάδα θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα γυρίσουν -βάσει των τελευταίων πληροφοριών- αμέσως μετά το Eurogroup μαζί με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα και το μόνο θέμα που φαίνεται πως θα πέσει αποκλειστικά στο τραπέζι είναι αυτό της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, με «αγκάθι» την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών.

Για αυτό τον κύκλο διαπραγμάτευσης κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «περιμένουμε από τους ελεγκτές την απάντηση τους για τα ΕΑΣ και ως εκ τούτου η δόση του 1δισ ευρώ θα εγκριθεί μέσα στο 2013. Θα παραμείνει όμως σε εκκρεμότητα η δόση των 4,9 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση που έχει στείλει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα για τα ΕΑΣ περιλαμβάνει:

-αναδιάρθρωση εν λειτουργία

-διάσπαση της εταιρίας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος

-12μηνη πιλοτική λειτουργία με εξαγωγικό χαρακτήρα

-δραστική μείωση προσωπικού (με εθελούσια έξοδο)

Η τρόικα παραμένει δύσπιστη αναφορικά με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς συνεχίζει να αμφισβητεί τις εξαγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης, ενώ παραμένει ανυποχώρητη στη μείωση του προσωπικού μέσω απολύσεων και όχι εθελουσίας εξόδου.

Η κυβέρνηση ποντάρει σε μια συμφωνία, τις επόμενες ημέρες ώστε να προλάβει τη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) στις 17 Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα