Τις «λίστες», ζητά ο Κακλαμάνης

Αφού παρατήρησε ότι ο ενεστώτας διαρκείας, που είχε χρησιμοποιήσει ο τσάρος της Οικονομίας σημειώνοντας ότι ο έλεγχος ολοκληρώνεται, δεν ανταποκρίνεται στα αποτελέσματα που ανέφερε ο κ.Στουρνάρας, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις διατάξεις σχετικού νόμου που ψηφίστηκε ομοφώνως από τη Βουλή, με την οποία η Επιτροπή ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες δικαιούται και οφείλει να ζητήσει κάθε χρήσιμο για τις έρευνές της στοιχείο

για πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να ισχύει το απόρρητο, η επαγγελματική ή υπηρεσιακή εχεμύθεια οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, δημοσίου λειτουργού ή υπαλλήλου για όποιον κατέχει τέτοια στοιχεία.

Και ως να μην έφτανε αυτό, ο κ.Κακλαμάνης απέστειλε επιστολή – πρόταση στον πρόεδρο της Επιτροπής «πόθεν έσχες» και τα μέλη της, 14 βουλευτές όλων των κομμάτων, 6 ανώτατους δικαστές και 4 καθηγητές Πανεπιστημίου, ειδικώς για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν ή διατελούν από το 1974 μέχρι το 2012 πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί ή υφυπουργοί, σύζυγοι και ανήλικα τέκνα αυτών, με την οποία προτείνει να ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών τις εν λόγω λίστες.

Ολόκληρη η επιστολή-πρόταση του κ. Κακλαμάνη, έχει ως εξής :

Προς τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Καλατζή και τα μέλη της Επιτροπής του άρθρου 21 του Ν. 3023/2002

1. Αθανάσιο Μπούρα – Σάββα Αναστασιάδη, Βουλ.Ν.Δ.

2. Δημήτριο Παπαδημούλη – Θεόδωρο Δρίτσα, Βουλ.ΣΥΡΙΖΑ

3. Παναγιώτη Ρήγα - Χρήστο Γκόκα, Βουλ. ΠΑΣΟΚ

4. Κων/νο Γιοβανόπουλο – Ραχήλ Μακρή, Βουλ. ΑΝ.ΕΛ.

5. Αντώνιο Γρέγο – Χρήστο Παππά, Βουλ.ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

6. Δημήτριο Αναγνωστάκη – Πάρη Μουτσινά, Βουλ.ΔΗΜ.ΑΡ.

7. Σπύρο Χαλβατζή - Θανάση Παφίλη, Βουλ. ΚΚΕ

8. Αγγελική Θεοφιλοπούλου – Σωτήριο Ρίζο, Αντι/δρους Σ.τ.Ε.

9. Δημητρούλα Υφαντή, Αρεοπαγίτη – Δημήτριο Πατινίδη, Αντι/δρο Α.Π.

10. Νικόλαο Μηλιώνη, Σύμβ. Ελεγκτικού Συνεδρίου-Ευφροσύνη Κραμποβίτη, Αντι/δρο Ελεγκτικού Συνεδρίου

11. Καθ. Γεώργιο Γιαγλή, Αντιπρύτανη Οικ/κού Παν/μίου Αθηνών – Διομήδη Σπινέλη, Καθ. Οικ/κού Παν/μίου Αθηνών

12. Καθ. Θεόδωρο Φορτσάκη, Πρ. του Τμ. Νομικής Παν/μίου Αθηνών- Βασίλειο Χριστιανό Καθ. του Τμ. Νομικής Παν/μίου Αθηνών

Κοινοποίηση: Διά του κ. Προέδρου της Επιτροπής

Κατά την προπαρελθούσα περίοδο της Βουλής, κατέθεσα πρόταση νόμου την οποία προσυπέγραψαν άλλοι 74 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., και της ΔΗΜ.ΑΡ για την επί το αυστηρότερον και αποτελεσματικότερον τροποποίηση του νόμου 3213/2003 για τον έλεγχο του περίφημου «Πόθεν έσχες». Η πρόταση αυτή συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από τη Βουλή και ο σχετικός νόμος 4065/2012 δημοσιεύθηκε στην Εφ. της Κυβερνήσεως μια ημέρα προ της διάλυσης της Βουλής, στις 9/4/2012 και έλαβε αριθμό ΦΕΚ Α77/9-4-2012.

Ο νόμος αυτός προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν ή διατελούν από το 1974 μέχρι και το 2012 Πρωθυπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων στη Βουλή, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, σύζυγοι και ανήλικα τέκνα τους.

Στην Επιτροπή αυτή, αποτελούμενη από έναν Αντι/δρο της Βουλής και ανά έναν βουλευτή ως τακτικό μέλος και έναν βουλευτή ως αναπληρωματικό μέλος από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ανά ένα μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προσετέθησαν ένας Καθηγητής Νομικών και ένας Οικονομικών Επιστημών με τους αναπληρωτές τους του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικώς για τον έλεγχο των ανωτέρω πολιτικών προσώπων και συγγενών τους.

Η Επιτροπή είχε και έχει στη διάθεσή της για το ειδικό αυτό έργο, καθώς και για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, καθώς και επί μια τριετία των πρώην βουλευτών, ικανό αριθμό ορκωτών λογιστών ειδική υπηρεσία της Βουλής και ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό της Βουλής.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η εν λόγω επιτροπή εξοπλίστηκε με ειδικές διατάξεις (άρθρο 4 του νόμου 4065/2012) ως εξής: «Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, κάμπτεται οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο, περιλαμβανομένης της εκ του νόμου υποχρέωσης εχεμύθειας οποιουδήποτε δημοσίου λειτουργού ή υπαλλήλου, αν στην περίπτωση αυτή κρίνεται τούτο αναγκαίο από την κατά το άρθρο 21 του νόμου 3023/2002 Επιτροπή» –την επιτροπή δηλ. που είστε Πρόεδρος και μέλη- «ενώ είναι ανίσχυρες και δεν παράγουν έννομες συνέπειες οποιεσδήποτε συμβατικές ή νόμιμες υποχρεώσεις εχεμύθειας ή εμπιστευτικότητας οποιουδήποτε έναντι του υπόχρεου, οι οποίες αφορούν σε μη δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία του. Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο συμβάλλει είτε στη γνωστοποίηση στην κατ’ άρθρο 21 του ν. 3023/2002 Επιτροπή ή σε οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή, ότι υπόχρεος σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης, κατά τον παρόντα νόμο, δεν περιέλαβε συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο σε αυτή είτε στην αποκάλυψη ότι περιουσιακό στοιχείο που δηλώθηκε είναι μη νόμιμης προέλευσης, απαλλάσσεται από τυχόν ποινικές, διοικητικές, φορολογικές ή αστικές ευθύνες του έναντι του υπόχρεου, σχετικές με το, δηλωθέν ή μη, περιουσιακό στοιχείο. Σε περίπτωση, όμως, που δεν συνέτρεξε ή δεν συντρέχει ποινική ευθύνη του σε σχέση με το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο, έχει τα δικαιώματα του ευρέτη και εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 1086 και 1087 Α.Κ.»

Όπως είναι γνωστό, ελάχιστα είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που, κατά τις ανακοινώσεις στη Βουλή των αρμοδίων υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών, διενεργούν οι αρμόδιες αρχές σε καταστάσεις («λίστες») προσώπων τα οποία είτε προ της έναρξης της οικονομικής κρίσης π.χ. «λίστα Λαγκάρντ» με καταθέσεις της δεκαετίας 1980,1990 και μέχρι το 2005, είτε μετά την κατά το έτος 2007 κατάρρευση μεγάλης Αμερικανικής τράπεζας και κυρίως μετά το 2008 μέχρι και το 2012 ραγδαία μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό («λίστες» τραπεζών Λιχτενστάιν, τραπεζών Λουξεμβούργου, ακινήτων Λονδίνου, εταιριών offshore και των 24.450 μεγάλων καταθέσεων στο εξωτερικό μέσω ελληνικών τραπεζών).

Κρίνω, συνεπώς, σκόπιμο και προτείνω η Βουλή των Ελλήνων, που είναι μόνιμος, πλέον, στόχος επικρίσεων και απαξιωτικών χαρακτηρισμών συλλογικώς, να συμβάλει δια της επιτροπής της οποίας προεδρεύετε ή είστε μέλη, στο έργο του αναγκαίου ελέγχου, απευθυνόμενη μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ή οποιουδήποτε αμέσως ή εμμέσως αρμοδίου να θέσει υπόψη σας όλες αυτές τις καταστάσεις και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία, όπως δικαιούστε αλλά και οφείλετε να πράξετε σύμφωνα με το νόμο 4065/2012.

Έτσι, όχι μόνο θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης αλλά και θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα χρηματικά ποσά που θα προκύψουν στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή άλλων εγκλημάτων προσώπων που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές.

Είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή σας στην οποία συμμετέχουν 14 βουλευτές όλων των κομμάτων, 6 ανώτατοι δικαστές και 4 καθηγητές Παν/μίου, μπορεί να αναγνωρίσει, ιδίως προκειμένου περί πολιτικών προσώπων, ιδιαιτέρως οι βουλευτές μέλη της, ακόμα και παρένθετα ενδεχομένως πρόσωπα συγγενικού, υπηρεσιακού και προσωπικού περιβάλλοντος ατόμων που είχαν ή έχουν ενασχόληση με τα κοινά είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα