ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μια από τις μεγαλύτερες αντιπυρηνικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σήμερα στην Ιαπωνία με περίπου 150.000 διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα, στο Τόκιο, γέμισαν ανθρώπους όλων

των ηλικιών, δύο ημέρες πριν τεθεί ξανά σε λειτουργία ο αντιδραστήρας αρ. 3 του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Όι, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει εγκρίνει την επανέναρξη της λειτουργίας των αντιδραστήρων 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου Όι, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kansai Electric Power Co.

Οι αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις των πολιτών της Ιαπωνίας, είναι πλέον εβδομαδιαίες και μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει αποτελέσματα καθώς έχει αποφευχθεί η επαναλειτουργία 50 πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το κλείσιμό τους στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου για εργασίες συντήρησης.

Το αντιπυρηνικό αίσθημα έχει αυξηθεί στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 εξαιτίας των οποίων προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Από την πλευρά της η ιαπωνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πιέζει για την επανέναρξη της λειτουργίας τουλάχιστον κάποιων πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία πριν την καταστροφή του Μαρτίου του 2011 παρήγαγαν περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα