Μαξιλάρι 2,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ένα ανέλπιστο μαξιλάρι που μπορεί να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ, λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, μειώνοντας αντίστοιχα τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Στόχος των διοικήσεων είναι η Εθνική να αντλήσει από επενδυτές 1,17 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 457 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 733 εκατ. ευρώ. Αν οι

τράπεζες πετύχουν το στόχο τους τότε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ θα μειωθεί στα 25,6 δισ. ευρώ δημιουργώντας για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα ανέλπιστο κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας γνωστοποίησε ότι αναπροσαρμόζει τον στόχο της για την ιδιωτική συμμετοχή από το 10% που είναι το ελάχιστο όριο σε 12% και μάλιστα χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι επιδίωξη της διοίκησης είναι αντί 975 εκατ. ευρώ (10% του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της ύψους 9,756 δις. ευρώ) είναι 1.170 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή ανέλθει στο 12%, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για κάθε μία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Ως γνωστόν με βάση το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) είναι 9. Πηγές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η απόφαση για την διεύρυνση του ποσού λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος μετόχων και επενδυτών να συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Την βεβαιότητά τους ότι η αύξηση θα καλυφθεί και μάλιστα με ισχυρή ζήτηση υπογραμμίζουν στελέχη της Alpha Bank. Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha διαμορφώνονται στα 4,571 δισ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι να μην εκδοθούν καθόλου μετατρέψιμα ομόλογα (CoCo’s) και το σύνολο των απαιτούμενων 457 εκατ. ευρώ να αντληθεί απο τους μετόχους της. Επιπλέον η τράπεζα σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 90 εκατ. ευρώ σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλου ενισχύοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς της τράπεζας με την επιχειρηματική κοινότητα.

Δεδομένη θεωρείται και η κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς. Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία με τη Millennium και τη Societe Generale η Τράπεζα Πειραιώς έχει «κλειδώσει» το όριο του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής και στόχος της διοίκησης είναι να μην προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (η τράπεζα έχει δικαίωμα να αντλήσει έως 2 δισ. ευρώ με την έκδοση CoCo’s) και να αντλήσει από νέους και τους παλαιούς μετόχους συνολικό ποσό ύψους 733 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η BCP θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με 400 εκατ. ευρώ ενώ η Societe Generale θα συμμετέχει με 170 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη αύξηση κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί και η πρώτη ανακεφαλαιοποιημένη συστημική τράπεζα πάντως θα είναι η Eurobank. Το σύνολο της αύξησης θα καλυφθεί από το ΤΧΣ ενώ η διοίκηση της τράπεζας ήδη εργάζεται για την επόμενη ημέρα: την ενδυνάμωση του ομίλου στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την γρήγορη επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα