«Μασάζ» και «λίφτινγκ» για να περάσει ο φόρος ακινήτων

Οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχουν κληθεί από τον Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Θαν. Μπούρα για σήμερα το πρωί προκειμένου να ενημερωθούν από τον κ.Λαζαρίδη σχετικά με τις προβλέψεις του νέου σχεδίου που θα περιλαμβάνει ένα μεικτό σύστημα φορολόγησης, ξεχωριστά για κάθε ακίνητο και επιπλέον σωρευτικά εφόσον το σύνολο της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα προγραμματίζεται να συνεδριάσει και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τους Γ. Κουτσούκο και Ανδ. Μακρυπίδη για το νέο σχέδιο.

Στόχος των δύο παράλληλων συνεδριάσεων είναι να διερευνηθούν οι διαθέσεις των βουλευτών έναντι του νέου σχεδίου, που άλλωστε υποτίθεται ότι ενσωματώνει πολλές από τις παρατηρήσεις που είχαν υποβάλλει. Εφόσον, σήμερα, το σχέδιο περάσει τις πρώτες εξετάσεις θα αρχίσει η τελική του επεξεργασία προκειμένου εντός ημερών να κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι η εκκρεμότητα να έχει κλείσει μέσα στις δύο – τρεις επόμενες εβδομάδες, με το νέο φόρο να αποτελεί νόμο του κράτους.

Ενδιαφέρον, συνεπώς, θα έχουν οι αντιδράσεις των βουλευτών, η κριτική των οποίων άλλωστε δεν ταυτίζονταν. Άλλοι αντιδρούσαν για τη φορολόγηση της αγροτικής περιουσίας, άλλοι για την υπερφορολόγηση των αστικών ακινήτων, καθιστώντας ομολογουμένως δύσκολη την εξεύρεση κοινού τόπου.

Στελέχη των δύο κομμάτων που έχουν συνδράμει στη διαμόρφωση του νέου σχεδίου επιμένουν ότι είναι δικαιότερο και πιο προοδευτικό από εκείνο που παρουσιάστηκε, προ καιρού, από το υπουργείο Οικονομικών. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι και αυτό το σχέδιο… ξεκινά ανάποδα: δεν αναζητά τί είδους και ποιάς αξίας περιουσία υπάρχει για να τη φορολογήσει αλλά, αντιθέτως, γνωρίζει ότι πρέπει να εισπράξει 2,9 δισ (σ.σ. και να βεβαιώσει 3,5 δισ ευρώ) από τα ακίνητα και, στη συνέχεια, έρχεται να επιμερίσει αυτό το ποσό.

Ακόμη, πάντως, και οι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με το νέο νομοσχέδιο δεν φάνηκαν, εκ πρώτης όψεως, ικανές να αμβλύνουν τις αντιδράσεις. Ο κ. Β. Πολύδωρας, χθες, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Γιάννη Στουρνάρα καταλογίζοντάς του σταλινικές συμπεριφορές δήμευσης της περιουσίας ενώ και ο κ. Μιχ. Κασσής επανέλαβε ότι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν πρόκειται να ψηφίσει «και ας πάει η κυβέρνηση στην ευχή της Παναγιάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα