Σενάρια ΣΥΡΙΖΑ για… αλλαγή κυβέρνησης

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με το σκεπτικό πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το διαφαινόμενο αδιέξοδο με την τρόικα, αλλά και η εξάντληση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα μπορεί να δημιουργήσει «σκηνικό Νοέμβρη του

’11» για την κυβέρνηση και να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, αξιολόγησαν χθες ως «πολύ σοβαρή» την δημόσια παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, με την οποία η πρώην υπουργός ζητεί από τον πρωθυπουργό να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το matrix24.gr, η Αγίου Κωνσταντίνου ήταν η πρώτη που «έριξε» στη δημόσια σφαίρα το σενάριο αλλαγής πρωθυπουργού και ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή, χωρίς να παρεμβληθούν εκλογές. Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης έχει αναφερθεί πολλές φορές δημόσια σ’ αυτή τη «δυνατότητα», ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν προέκυψε η κυβερνητική κρίση με αφορμή του «λουκέτο» της ΕΡΤ.

«Όλα είναι πιθανά»

Ενδεικτικά, τα σχετικά σενάρια αναδεικνύει σήμερα, με το κύριο θέμα της, η εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή», η οποία έχει ως κεντρικό τίτλο: «Οργιάζει το παρασκήνιο για νέα κυβέρνηση».
Παράλληλα, χθες, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, προέβη σε σχετική εκτίμηση, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Ο κ. Βούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει άλλη κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν είναι απίθανο». «Δεν το αποδεχόμαστε εμείς, το θεωρούμε πως θα είναι μόνο επί τα χείρω. Δεν θα μπαίναμε σε καμιά τέτοια συζήτηση, το έχουμε αντιμετωπίσει ως ενδεχόμενο πολύ προσφάτως το καλοκαίρι, με την κρίση και έχουμε απόψεις και αποφάσεις πάνω σε αυτό», έσπευσε να προσθέσει, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η αλλαγή πρωθυπουργού αποτελεί ένα από τα πιθανά σενάρια. «Είναι ένα από τα σενάρια που δεν μπορεί κανείς να θέσει στη συζήτηση, εννοώ κανείς από αυτούς που ενδιαφέρονται, ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του που μετά βδελυγμίας, φαντάζομαι θα παίρνουν αποστάσεις από αυτό το σενάριο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης, και απαρίθμησε ορισμένα φαινόμενα που ενισχύουν το σχετικό ενδεχόμενο: «Η κίνηση που υπήρξε προχθές, δεν εννοώ μόνο την αποχώρηση της κ. Τζάκρη αλλά και τους 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν σήματα μιας διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης ή η διάσταση απόψεων που υπάρχει μέσα στη ΔΗΜΑΡ που είχε φανεί στο άρθρο 18 δύο μέρες πριν, σε σχέση με την ψηφιακή εποχή –τα αντίστοιχα που υπάρχουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες- διαμορφώνει μια μεγάλη κινητικότητα που αν ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει αυτού του τύπου τη “σύγκρουση”, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και προκύψει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης και της πλειοψηφίας, μπορεί πράγματι και πιστεύω ότι έχουν ενεργοποιηθεί από κομματικές ομάδες της ΝΔ να γίνει προσέγγιση διαφόρων από διάφορα κόμματα, έτσι ώστε να μην βρεθούνε προ εκπλήξεων και πέσει η κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα