Λύση ή ρήξη

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν είναι, προφανώς, το μείζον πρόβλημα της κυβέρνησης, αν και η δράση της Χρυσής Αυγής απαιτεί άμεσες θεσμικές απαντήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη δράση της οργάνωσης.

Ωστόσο, η απόφαση του Αντώνη Ρουπακιώτη να υιοθετήσει, σχεδόν ως έχει, το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο υπό προϋποθέσεις οδηγεί

ακόμη και στην ποινικοποίηση της γνώμη υιοθετώντας, κατά τη Ν.Δ., ένα είδος ιδιώνυμου, δοκιμάζει για τα καλά την κυβερνητική συνοχή. Αν και ελάχιστοι είναι αυτοί που προεξοφλούν αδιέξοδο κατά την αποψινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών – άλλωστε έχουν συμφωνήσει σε πιο δύσκολα ζητήματα όπως πολύ πρόσφατα το χαράτσι στη ΔΕΗ – η εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού θα είναι δύσκολη.

Η ΔΗΜΑΡ έχει ποντάρει, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στην κατάθεση του νομοσχεδίου ως έχει στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που σε μία κίνηση με πολιτική σημασία συναντά σήμερα το πρωί τον Αντ. Ρουπακιώτη ζητά επίσης να κατατεθεί και οι όποιες αλλαγές να γίνουν στη Βουλή ενώ αντιθέτως ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να δηλώνει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο επαρκεί και χρειάζονται, απλώς, βελτιώσεις.

Είναι σαφές ότι με τα τρία κόμματα να έχουν λάβει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, η προσέγγιση μπορεί να μην είναι απίθανη αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολη καθώς πέραν της ουσίας, η «επικοινωνία» είναι εξίσου σημαντική. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν να εμφανισθούν ότι υπαναχωρούν για άλλη μία φορά, δίδοντας την αίσθηση ότι στηρίζουν, εν λευκώ, μία «δεξιά» κυβέρνηση. Στον αντίποδα, η Ν.Δ. επίσης δεν κάνει πίσω, σημειώνοντας μάλιστα ότι προ μηνών απέσυρε την (σ.σ. πάντως αντισυνταγματική) πρότασή της για υιοθέτηση του γένους ως προαπαιτούμενο για την είσοδο στις σχολές των ενόπλων δυνάμεων, μετά τις αντιδράσεις των εταίρων της. Το Μαξίμου δεν είναι αρνητικό σε κάποιες βελτιώσεις που θα οδηγούν σε αυστηροποίηση του πλαισίου, ωστόσο, με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αποδεχθεί όσα προτείνει ο κ. Ρουπακιώτης καθώς κρίνει ότι προκαλούν τις αντιδράσεις ειδικών ακροατηρίων, κάποτε προνομιακών χώρων για τη Ν.Δ., όπως η εκκλησία και οι ένοπλες δυνάμεις. Η εξέλιξη της διελκυστίνδας δεν αποκλείεται να κρίνει και την τύχη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη. Ενδεχόμενη πλήρης απόσυρση του νομοσχεδίου δεν αποκλείεται να τον οδηγήσει στην απόφαση παραίτησης, αφού ούτως ή άλλως οι σχέσεις του με το Μαξίμου είναι χείριστες.

Με αυτά και με αυτά, το αντιρατσιστικό κυριαρχεί στην ατζέντα, αν και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επιμένουν ότι θα είναι παρεμπίπτον θέμα. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, τα μείζονα της συνάντησης των τριών αφορούν:

- στην Κίνα και τις επαφές που είχε εκεί ο Αντ. Σαμαράς προς αναζήτηση επενδυτών

- στις εξελίξεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (μάλλον καταλήγει στην Gazprom) και του ΔΕΣΦΑ (που φαίνεται ότι οδεύει επίσης σε ρώσικη αγκαλιά)

- στις εξελίξεις, γενικότερα, γύρω από τα ενεργειακά καθώς, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, το Πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζεται «μουδιασμένο» τόσο για την πιθανότητα συμμετοχής (με υψηλό τίμημα) της Socar στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ όσο και για την προώθηση από τους Αζέρους του αγωγού TAP που διέρχεται από την Ελλάδα

- στο ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων προσωπικού από τα ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το Δημόσιο

- στα ανοικτά θέματα με την τρόικα, με πρώτο το φορολογικό αλλά και τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε το Σάββατο ότι θα θέσει θέμα γενικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης, ενδεχομένως δε και ανασχηματισμού. Πέραν των εσωτερικών σκοπιμοτήτων που υποκρύπτει η αναφορά του, είναι δεδομένο ότι το Μαξίμου δεν επιθυμεί (και έχει απορρίψει και στο παρελθόν) το ενδεχόμενο συγκρότησης τριμερούς διευθυντηρίου που θα αναλάβει το συντονισμό της τρικομματικής ενώ και ο ανασχηματισμός δεν είναι στα σχέδια Σαμαρά, τουλάχιστον όχι πριν το τέλος του Συνεδρίου της Ν.Δ. ή ακόμη και πριν το φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα