Kατασκεύαστηκε το πρώτο Juke Box

Το κλασικό jukebox έχει κουμπιά με γράμματα και αριθμούς τα οποία όταν συνδυάζονται χρησιμοποιούνται για να βρεθεί ένα συγκεκριμένο τραγούδι από κάποιο δίσκο.

Τα πρώτα jukebox ήταν ξύλινα κουτιά με κερματοδέκτες και μερικά πλήκτρα. Στο πέρασμα του χρόνου άρχισαν να διακοσμούνται με χρώμιο, χρωματιστούς φωτισμούς, περιστρεφόμενα φώτα και διάφορα άλλα εφέ.

Τα jukebox

τοποθετούνται αρχικά διάφορα σημεία όπως Λούνα πάρκ και άλλους δημόσιους χώρους όπως για παράδειγμα σταθμούς τρένων. Αργότερα μπήκαν και σε χώρους διασκέδασης όπως καφέ και μπαρ.

Ο όρος Juke box άρχισε να χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1930 και προέρχεται πιθανότατα από την Αφροαμερικάνικη λέξη jook που σημαίνει χορός.

Πολλοί θεωρούν την δεκαετία του 1940 «χρυσή εποχή» του jukebox, όταν ήταν διακοσμημένα με γοτθικό στυλ με καμπύλες σαν ηλεκτρικό ουράνιο τόξο.

Στα μηχανήματα της εποχής κυριαρχούσε ο δίσκος από Shellac των 78 στροφών το λεπτό μέχρι που η εταιρεία Seeburg παρουσίασε το jukebox με δίσκο 45 στροφών από βινύλιο το 1950.

Τα Jukebox και οι πρόγονοί τους ήταν ιδιαίτερα επικερδή από το 1890 και πέρα. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή από το 1940 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, και ιδιαίτερα την δεκαετία του 1950.

Σήμερα έχουν ταυτιστεί με την μουσική Ροκ, αλλά ήταν και πολύ δημοφιλή την εποχή του Σουίνγκ . Για αυτό το λόγο μαγαζιά και εστιατόρια με ρετρό στυλ συχνά έχουν jukebox.

Από τη δεκαετία του 1980 τα CD έγιναν μέρος του εξοπλισμού των μοντέρνων jukebox. Στο τέλος του 20ού αιώνα εταιρείες παρουσίασαν πλήρως ψηφιακά jukebox τα οποία δεν χρησιμοποιούσαν CD, αλλά κατέβαζαν μουσική από το ίντερνετ.

Προσαρμοσμένα σε κάθε εποχή πάντως συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα ακόμα και σε μικρότερη κλίμακα καθώς διαχρονικά έχουν φανατικούς φίλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα