Κυβέρνηση σε πόλεμο

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε, χθες από το Όσλο, τον κίνδυνο διάρρηξης του κοινωνικού ιστού από τα υψηλα ποσοστά ανεργίας και προειδοποίησε για άνοδο των άκρων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός που επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να επιβλέψει δια ζώσης την πρόοδο στο φορολογικό και τη διαδικασία επαναγοράς χρέους, είναι μάλλον καταδικασμένος να αντιμετωπίσει

μία κοινωνία στα… όριά της.

Οι δικαστικοί εξακολουθούν, έστω και μετριασμένη, την ιδιότυπη άρνηση εκδίκασης υποθέσεων, οι ιατροί κατεβαίνουν στους δρόμους, το ίδιο και οι αγρότες αντιδρώντας στο νέο τρόπο φορολόγησής τους ενώ, χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος άνοιξε ακόμη πιο πολύ το μέτωπο με τους φαρμακοποιούς, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον τους από το βήμα της Βουλής.

Είναι προφανές ότι, ως ένα σημείο, η κυβέρνηση αναζητά αντιδράσεις από «προνομιούχα» στρώματα της κοινωνίας, στο πλαίσιο ενός κοινωνικού αυτοματισμού. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι με την αυγή του 2013, οι περισσότεροι από τους μισθωτούς θα δουν τα μηνιαία εισοδήματά τους να περιορίζονται εξαιτίας της αυξημένης παρακράτησης φόρου, βάσει του νέου φορολογικού.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχουν καμία αμφιβολία πώς ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, φιλοδοξούν ότι θα μπορέσουν να αλλάξουν, αρχικά, την ψυχολογία της αγοράς και της κοινωνίας και, στη συνέχεια, τα πραγματικά δεδομένα.

Η ψήφιση του φορολογικού, τις επόμενες ημέρες, αλλά και η αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τη διαδικασία επαναγοράς χρέους αποτελούν τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να υπάρξει η αλλαγή σελίδας για την οποία μίλησε από τη Βαυαρία ο Πρωθυπουργός.

Για το φορολογικό, παρά τις ενστάσεις που εξακολουθούν να διατυπώνουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκφράζεται βεβαιότητα ότι θα ψηφισθεί. Η δε επαναγορά βρίσκεται, ουσιαστικά, στα χέρια του Eurogroup που σήμερα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα διατεθούν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα για την αγορά περισσότερων ομολόγων ή, αν αντιθέτως, θα θεωρηθεί ότι η επαναγορά είναι επιτυχής, έστω κι αν δεν καλύπτει απολύτως το στόχο που έθεσε το ΔΝΤ.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει πλέον εξαντληθεί. Συνεπώς, οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης και, κυρίως, λάθη πολιτικής εφεξής δεν αποκλείεται να είναι και μοιραία…

Keywords
Τυχαία Θέματα