Κρίσιμο το «ραντεβού» Στουρνάρα με τρόϊκα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα έχει καταθέσει σχέδιο στους πιστωτές και υποστηρίζει πως μπορεί να εισπράξει 2 δισ. € τον επόμενο χρόνο μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της εισφοροδιαφυγής. Ρόλο θα παίξει και η επιβράδυνση της ύφεσης που θα αυξήσει τα έσοδα. Το υπουργείο Οικονομικών για να στηρίξει τα επιχειρήματά του, θα επικαλεστεί τα αυξημένα κατά 24% έσοδα του Οκτωβρίου. Θα ρίξει στο τραπέζι και την έκθεση της Κομισιόν που έχει καλύτερες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως το πλεόνασμα του

2014 θα διαμορφωγθεί στο 2,8% ΑΕΠ, αντί 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Οι δανειστές όμως προς το παρόν δείχνουν να είναι αμετακίνητοι στην θέση τους και να επιμένουν πως η τρύπα για το 2014 δεν κλείνει με τα όσα προτείνει ηΚυβέρνηση: Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η Αθήνα λέει πως θα εισπραχθούν 1,1 δισ. από φοροδιαφυγή, η τρόικα επιμένει πως δεν θα τα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους οι εισπρακτικοί μηχανισμοί. Όταν η ελληνική πλευρά επανέρχεται λέγοντας πως θα εξοικονομηθούν 1 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι πιστωτές επιμένουν πως η τρύπα στα Ταμεία είναι μεγαλύτερη. Για να στηρίξουν το σκεπτικό τους λένε πως η ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία δεν έγινε δεκτή με ενδιαφέρον, ενώ εκκρεμεί και η μείωση των εισφορών κατά 10 μονάδες μέσα στο 2014 στα πρώην ευγενή ταμεία.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν ξεχνούν πως πρέπει να ψαλιδιστούν εφάπαξ και επικουρικές.. Η Αθήνα ποντάρει πολλά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, πάντως, για να πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους: Αυτό άλλωστε είπε από το βήμα της βουλής και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «εφόσον εμείς επιτύχουμε εφέτος τους δημοσιονομικούς στόχους όπως προβλέπεται, θα αξιώσουμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup, την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους», τόνισε ο υπουργός.

Και ενώ η διαπραγμάτευση με την Αθήνα δείχνει να είναι σκληρή, αυστριακή εφημερίδα κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ την τρόικα ως άσχετη με τα οικονομικά! Όπως αναφέρει η Kleine Zeitung «είναι πραγματικά αμφίβολο, αν αυτό το «τρίο» έχει γνώση των οικονομικών πραγμάτων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, σχεδόν ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του. Και δεν πρόκειται απλά για λεπτομέρειες, αλλά για αποκλίσεις που ξεπερνούσαν το διπλάσιο και το τριπλάσιο».

Από την Γερμανία πάντως ορισμένοι κύκλοι δεν ξεχνούν να επαναφέρουν το γνωστό πλαιό σενάριο για έξοδο των χωρών του νότου από το ευρώ και δημιουργία ενός ευρώ των φτωχών: Ουσιαστικά ο Χανς Βέρνερ Ζιν, ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να πετάξουν «Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία εκτός ευρώ για να σωθεί η Ευρωζώνη. Και ζήτησε να φτιάξουν δικό τους νόμισμα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα