Κόντρα …μακράς διάρκειας για γάλα, ψωμί και φάρμακα

Μπορεί χθες ο Πρωθυπουργός να τόνισε, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, την καλή βαθμολογία που έβαλε ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα ως προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο οι διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο Οργανισμός προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται αρνητικός στην πρόβλεψη

για τη δυνατότητα πώλησης των μη υποχρεωτικός συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σουπερ μάρκετ, όπως προτείνει ο ΟΟΣΑ και προωθεί ο Κωστής Χατζηδάκης. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον άλλοι δύο υπουργοί της κυβέρνησης, οι του Αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρης και Μαξ. Χαρακόπουλος βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με την επέκταση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, έχοντας ως συμπαραστάτες και αρκετούς από τους βουλευτές της περιφέρειας και δη περιοχών που έχουν σημαντική παραγωγή γαλακτοκομικών.

Τέλος, αντιδράσεις προκαλεί και η προωθούμενη άρση της διάταξης υπέρ των αρτοποιών σχετικά με το επιτρεπόμενο βάρος του «μισού κιλού ψωμιού», το οποίο συνηθέστατα δεν είναι μισό κιλό αλλά τουλάχιστον 100 γραμμάρια λιγότερο. Εν προκειμένω, οι οργανώσεις των αρτοποιών κινούνται συντονισμένα προκειμένου να μην υπάρξει μία ακόμη παρέμβαση στο πεδίο δραστηριότητάς τους, μετά την πώληση αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ αλλά και τις αλυσίδες φούρνων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα.

Πίσω από τα ενδοκυβερνητικά αυτά μέτωπα, σημειωτέον άλλωστε ότι στο ζήτημα των φαρμάκων αντιδρά και το ΠΑΣΟΚ, κρύβεται επί της ουσίας η μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης και ο φόβος να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες εντάσεις. Ο Υπουργός Ανάπτυξης εμφανίζεται υπέρμαχος της απελευθέρωσης των αγορών και της άρσης των όποιων προστατευτικών διατάξεων, εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγήσει πολύ γρήγορα σε αποκλιμάκωση των τιμών, όπως συνέβη με το βρεφικό γάλα α’ ηλικίας όταν και επετράπη η διάθεσή του και εκτός φαρμακείων.

Στον αντίποδα, σειρά στελεχών εκτιμούν ότι το όποιο όφελος θα είναι μικρό έναντι των αντιδράσεων που μπορούν να υπάρξουν και των νέων εντάσεων με τις οποίες μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη κυβέρνηση (σ.σ. είναι ενδεικτικό ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει απέναντί του τους απεργούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ενώ καλείται να υλοποιήσει και το κύμα διαθεσιμότητας στην υγεία). Παράλληλα, τίθεται και ένα ζήτημα πολιτικής επιβίωσης που αφορά όχι μόνον τους βουλευτές προσωπικά αλλά και, συνολικά, την κυβέρνηση. Η συμπολίτευση αριθμεί 153 βουλευτές και είναι αμφίβολο ότι δεν θα υπάρξουν και νέες διαφοροποιήσεις.

Στον αντίποδα, ο Κ. Χατζηδάκης δηλώνει δημοσίως ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο η κυβένρηση να κόβει μισθούς και συντάξεις, να αυξάνει τη φορολογία και τα όρια ηλικίας και να διστάζει να σπάσει αυγά, απορρυθμίζοντας τις αγορές προς όφελος, κατά τη γνώμη του, της μεγάλης μάζας των καταναλωτών.

Το προβληματικό στη διελκυστίνδα η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι ότι και στο εσωτερικό του Μαξίμου διατυπώνονται αποκλίνουσες θέσεις καθώς άλλα στελέχη υπεραμύνονται του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, άλλα πάλι εκτιμούν ότι δεν είναι ώρα για… περιπέτειες.

Το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνει το tool kit του ΟΟΣΑ αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο καθώς για την προώθησή του έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση και έναντι της τρόικας. Σαμαράς και Βενιζέλος φέρονται να είχαν συμφωνήσει, εδώ και εβδομάδες, πώς θα νομοθετηθεί τουλάχιστον το 80% του tool kit εντός Φεβρουαρίου. Πλέον το ποσοστό συμμόρφωσης με όσα προτείνει ο ΟΟΣΑ αλλά και το ποιες ακριβές μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν μπαίνει στη ζυγαριά των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.

Keywords
κοντρα, ψωμι, γαλα, φαρμακα, αδωνις γεωργιαδης, οοσα, ελλαδα, σουπερ, χατζηδακης, υπουργοι, μαξ, ΠΑΣΟΚ, φαρμακεια, εοπυυ, tool, αντ, σαμαρας, βενιζελος, Αντωνης Σαμαρας, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, νεα κυβερνηση, ψωμι συνταγη, φορολογια 2013, βουλευτες, αντ, βημα, γνωμη, οοσα, το βημα, ωρα, αυγα, αδωνις, βαθμολογια, εβδομαδες, βρισκεται, διαστημα, δυνατοτητα, εξελιξη, ζυγαρια, ιδια, κυβερνηση, κυμα, κοπωση, μανιταρια, μαξ, μαξιμου, μικρο, ορια, οφελος, πεδιο, σειρα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, φοβος, φορολογια, αγορες, πωληση, tool, θεσεις
Τυχαία Θέματα