Κλείνουν τα «παραθυράκια» του νόμου για τους εμπόρους ναρκωτικών

Κεντρικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους από την καταστολή στην πρόληψη, θεραπεία, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Η αντιμετώπιση και μεταχείριση των εμπόρων ναρκωτικών ακόμη και αν είναι εξαρτημένοι,προβλέπεται βαρύτερη αφού η ποινή θα είναι ισόβια κάθειρξη. Αντίθετα, ευνοϊκότερη μεταχείριση προβλέπεται για τους εξαρτημένους μικροδιακινητές.

Συγκεκριμένα ,μεταξύ άλλων προβλέπεται:

*Ποινή κάθειρξης έως 6 χρόνια για το βαποράκι, που διακινεί μικροποσότητες για την κάλυψη των δικών του αναγκών.

*Ο χρήστης τιμωρείται με φυλάκιση το πολύ 5 μήνες.

Ο δράστης της πράξης αυτή μπορεί να μείνει ατιμώρητος αν το δικαστήριο κρίνει ότι ήταν εντελώς περιστασιακή η χρήση και πιθανόν να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

*Οι κρατούμενοι για ναρκωτικών -όχι για εμπορία – αν παρακολουθήσουν με επιτυχία θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης εντός της φυλακής, μπορεί με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών να αποφυλακιστούν νωρίτερα υπό τον όρο παρακολούθησης του προγράμματος και εφόσον έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του.

*Όποιος καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών αποφυλακίζεται εφόσον εκτίσει τουλάχιστον 25 χρόνια . Στο κατάδικο δεν χορηγείται υπό όρους απόλυση (αποφυλάκιση) αν δεν έχει παραμείνει στη φυλακή ,τουλάχιστον 20 χρόνια στη φυλακή,

*Φυλάκιση τουλάχιστον 5 μηνών και χρηματική ποινή από 1.000 εως 15.000 ευρώ και στέρηση άδειας οδήγησης και διπλώματος μέχρι πέντε χρόνια τιμωρείται όποιος οδηγεί αυτοκίνητο ή κυβερνά πλωτό μεταφορικό μέσο υπό την επήρεια ναρκωτικών

*Από τα κατασχεθέντα και δημευθέντα ναρκωτικά με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι όροι για τη διατήρηση ποσοτήτων με προορισμό τα δημόσια νοσοκομεία ή εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα.

*Ορίζεται εθνικός συντονιστής για την αντιμετώπισης των ναρκωτικών με 5ετή θητεία ,απευθείας από τον πρωθυπουργό ,ο οποίος προεδρεύει στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και διατάξεις ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως :

Ρυθμίσεις εργατικού δικαίου , π.χ. όταν ακυρώνεται μία απόλυση να υποχρεώνεται ο εργοδότης στην επαναπρόσληψή του και με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων. Μέχρι τώρα προβλεπόταν μόνο αποζημίωση.

Διάταξη για αυστηροποίηση στα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

Διάταξη για αυστηροποίηση στα εγκλήματα ληστειών με καλάσνικοφ.

Διάταξη για τον εισαγγελέα διαφθοράς, διατάξεις που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για επίορκους δημόσιους υπαλλήλους που χρηματίζονται και ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, προτίμηση εκδίκασης υποθέσεων μεγάλου φορολογικού αντικειμένου, δημιουργία ποινικών τμημάτων σε Αθήνα Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Keywords
Αναζητήσεις
νομοσ και διαταξηγια ναρκωτικα
Τυχαία Θέματα