Και τώρα το μπαλάκι στους Ιταλούς πολιτικούς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε χθες βράδυ από τη Λιθουανία «πεπεισμένος» ότι η Ιταλία θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προφανώς μια κίνηση που έχει απώτερο σκοπό να κατευνάσει τις αγορές αφού η απουσία νικητή στις εκλογές στη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει μια σχετική αναστάτωση σε αυτές.

Ο Ρομπάι είπε ότι «οι πολιτικοί ηγέτες στη Ρώμη πρέπει να συνεχίσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας

ότι θα μπορούσαν …απλώς να υπάρχουν νέοι τόνοι και αποχρώσεις στην κυβερνητική σύνθεση… Είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους εγκαίρως και η Ιταλία θα παραμείνει μια σταθερή χώρα στη ζώνη του ευρώ… Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει στο δρόμο των προκατόχων της». Απ’ την άλλη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν ξέχασε τον ιταλικό λαό και τις …βουλές του: «Οι Ιταλοί ψηφοφόροι εκφράστηκαν και πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή τους, είναι ο κανόνας της δημοκρατίας. Τώρα εναπόκειται στους πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους μετά τις εκλογές».

Ο αμφίθυμος κύριος Γκρίλο

«Η εκρηκτική άνοδος του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δείχνει, πάνω από όλα, την βαθιά δυσφορία των Ιταλών για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας τους, και όχι τόσο την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ», αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανική εφημερίδα Guardian, στο οποίο τονίζεται: «Πολλοί από τους οπαδούς του Γκρίλο είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης, και ακόμη περισσότεροι είναι άνεργοι. Καθώς ο Γκρίλο κατακεραύνωσε όντως την σημερινή πολιτική κατεύθυνση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης στην προεκλογική εκστρατεία του, χαρακτηρίζοντας τον Μάριο Μόντι σκυλάκι της Μέρκελ, κύριος στόχος του Κινήματός του είναι το διεφθαρμένο και αυτάρεσκο πολιτικό κατεστημένο της Ιταλίας».

Στο άρθρο, ο Guardian τονίζει ότι ο Γκρίλο μπορεί να φαίνεται ότι τάσσεται κατά της ευρωζώνης, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε συνέντευξη στον Guardian, ο Γκρίλο είπε ότι είναι ένας «πεπεισμένος ευρωπαϊστής». Ωστόσο λέει ακόμη ότι η απόφαση για το ευρώ είναι τόσο σημαντική που οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αν θέλουν να μείνουν εντός της ευρωζώνης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία. Ο ίδιος ο Γκρίλο καταγγέλλει τον καπιταλισμό, αλλά το πρόγραμμα του Κινήματος μιλάει για την ανάγκη μείωσης του ελλείμματος, και με περικοπές στις δαπάνες…».

Keywords
Τυχαία Θέματα