«ΚΑΝΤΕ OTI ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

«Θα τα δούμε όλα μετά τις εκλογές» διεμήνυσαν ούτε λίγο ούτε πολύ προς την Ελλάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες. Αν μη τι άλλο «άναψαν πράσινο φως» για άμεση αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων και φυσικά δεν κουνήθηκαν σπιθαμή από την πάγια θέση τους ότι η χώρα μας ανήκει στην ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της…

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σημείο αναφοράς της Συνόδου ήταν η Ελλάδα με τους κ. Ρομπάι και Μπαρόζο  να ξεκαθαρίζουν ότι την

θέλουν στο ευρώ αν όμως και εκείνη τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Θα στηρίξουμε την Ελλάδα όσο η Ελλάδα υποστηρίζει τις δεσμεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαρόζο. «Δεν θα αφήσουμε αυτούς που προωθούν σενάρια. Ας περιμένουμε τις αποφάσεις του ελληνικού λαού».

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της Συνόδου σημείωσαν ότι ως ένδειξη «έμπρακτης αλληλεγγύης» η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ολάντ, ο οποίος τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει και δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης».

Τη θέση ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν οι αρχηγοί κρατών στην άτυπη σύνοδο. Μια σύνοδο που είχε ως θέμα την ανάπτυξη, αλλά ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Τα θέματα παραπέμφθηκαν για τον Ιούνιο, μετά από πέντε εβδομάδες, χρονική στιγμή όπου οι Ευρωπαίοι θα έχουν εικόνα και για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Αντιπαράθεση των Ολάντ – Μέρκελ υπήρξε, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Το κομβικό σημείο ήταν τα ευρωομόλογα, τα οποία για τον Γάλλο πρόεδρο είναι η αρχή της πορείας, ενώ για τη Γερμανίδα καγκελάριο κρύβονται κάπου στο τέλος της διαδρομής και αφού θα έχει γίνει η δημοσιονομική ενοποίηση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν πάντως ξεκάθαρος για την επιθυμία του όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές: «Τι θα συμβεί αν μετά τις ελληνικές εκλογές σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που αρνείται το μνημόνιο και δεν σέβεται τους στόχους; Νομίζω πως η στάση της ευρωζώνης θα είναι να ζητήσει από τη χώρα να σεβαστεί αυστηρά τις δεσμεύσεις της».

Επίσης, τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις στις 17 Ιουνίου και αυτή η επιλογή θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή. Η Γαλλία θέλει να παραμείνουν οι Έλληνες στην ευρωζώνη και εκείνοι πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει, όμως την ίδια ώρα η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμη να στηρίξει την Ελλάδα».

Ακόμα επισήμανε πως «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υιοθετήθηκε κείμενο για την παραμονή της στην ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

Διέψευσε παράλληλα τα περί σεναρίων προσομοίωσης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: «Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο σενάριο προσομοίωσης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η Γαλλία δεν λειτουργεί υπό αυτήν την υπόθεση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευ

Keywords
Τυχαία Θέματα